Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat pochoutkový salát podle původní receptury | recept

Jak udělat pochoutkový salát podle původní receptury | recept

Pochoutkový salát, receptura 50145. Pochoutkový salát připravený podle tradičního receptu je kyprý, vůně a chuť je lahodná. Přesně tak, jak má podle „technického popisu“ být. Dosažení dobrého výsledku není obtížné – stačí jen kvalitní suroviny a žádné experimentování. Aby se pochoutkový salát povedl a chutnal přesně tak, jak si jej pamatujeme z dob, kdy „norma byla nad zákon“, nabízíme pravý recept na pochoutkový salát, jak jej sestrojili někdejší mistři studené kuchyně.

Diskuze k článku

Přidat komentář

To fakt šotek, já ne, já ne! A zřejmě mi to ta potvora přepsala už ve šmíráku, protože to je v textu dvakrát! ;=) Omlouvám se, samozřejmě má být na půl kilo salátu deset gramů hořčice, a do své zkušební várky jsem také dala jen deset. Chyba se stala až při opisu. Ještě štěstí, že k článkům na "reinkarnovana" jídla podle ČSN dávám fotokopie z originálních knih. Uf. Snad všichni ti, co za recept děkovali, koukali na fotku a ne na můj "propočet"? Děkuji za pozorné čtení, děkuji za upozornění a hned sjednávám nápravu. jezzina

Dobrý den, to jste mne překvapil, teoreticky tam není nic, čím by mohl salát zvodnatět. Já na majonézu používám ten nejobyčejnější olej, buď slunečnicový nebo řepkový, a salát neřídne, naopak uležením trochu zhoustne. Majonéza po vyšlehání není chutná (není v ní nic), ale měla by být úplně tuhá, až voskovitého vzhledu. Jediná chyba se může stát, když vůbec nezhoustne, ale to asi není ten případ, o kterém mluvíte. Když majonéza při šlehání nezhoustne a teče, je náprava: do šlehací nádoby dáte nový syrový žloutek, začnete šlehat a přikapáváte do toho tu zkaženou emulzi. Nová várka zhoustne. Ten salát (i jiné) dělám opakovaně, přesně podle uvedeného receptu ČSN. Hostím tím hlavně "pamětníky", kteří se radují z autentické chuti. Netroufla bych si radit, kdybych to neměla několikrát vyzkoušeno.
Ale jestli chcete použít kupovanou majonézu, spíš bych Vám doporučila Poličanku. Protože ta se chutí nejvíc podobá někdejší majolce. Je méně slizká a není tak sladká, víc odpovídá české chuti.
(Ani Poličanka v dTestu neuspěla, ale když majonézu kupujeme, je to co do obsažených látek prašť jako uhoď). Přesto nám zachovejte přízeň, a děkujeme za sdělenou zkušenost. jez
A ještě douška: Ten zkažený salát nevyhazujte. Uvařte tři čtyri brambory, třeba i trochu kořenové zeleniny a nakrájejte to do toho pokaženého. Budete mít dobrý bramborový.

Tak se budu rouhat :-) a zkusím to z kupované majonézy. Koupil jsem v Lidlu, také není tak navoněná (v dTestu myslím uspěla:-). Dám vědět, jak salát dopadne.

Přeju úspěch. A pozor při solení. Šunkové salámy bývají dost slané, majonéza bude dochucená. Raději vůbec nesolte, ochutnejte, a leda maličko přisolte. ;=))

Hana Kheirbeková (neověřeno) | Ne, 12/14/2014 - 09:00

To se mi moc, moc...líbí

Jan Majer (neověřeno) | Ne, 12/14/2014 - 13:13

výborné...

Patrick (neověřeno) | Út, 12/16/2014 - 20:49

Chci se zeptat,jestli existuje i norma na pařížský salát?

Veroslav (neověřeno) | St, 01/13/2016 - 02:53

Zdravím.
Rád bych věděl, zda-li se dá salát někde v původní receptuře zakoupit. Jsem Praha a okolí. Prolezl jsem spoustu "lahůdkářství",ale samej hnus a podvod...

alena stiborová (neověřeno) | Pá, 12/26/2014 - 09:01

Připoměli jste mi část života,jako salátka jsem pracovala 20 let,salátů jsem namíchala metráky,míchalo se ručně ve velkých nádobách,mechanizace moc nebylo,snad jen nářezák,nejvíc se vyrábělo na Vánoce a Silvestr,představte si,že za 100 kčs byla parádní obložená mísa,ty jsme také dělali ve velkém ,hezký den všem

Chozé (neověřeno) | So, 03/21/2020 - 07:36

V tom vašem přepsaném receptu vypadla ještě majonéza. V textu o ní píšete, tak se nic tak hrozného nestalo.

Jana Jeřábková (neověřeno) | Čt, 09/03/2015 - 05:27

Více takových skvělých věciček

Pawell (neověřeno) | Út, 01/06/2015 - 15:16

Originál je originál ;) Díky, dlouho jsem dělal pochoutkový salát od oka. Ale většinou jsem tam měl hrubo cibule a moc hrášku :). No letos na silvestra, jsem ho udělal podle této modifikace (potřeboval jsem čtyřnásobnou dávku = 800g šunky), ale když jsem došel v receptu na položku hořčice (podle jezziny 50gx4 = 200g) a dával hořčici rovnou do váženého salátu. Když jsem viděl tu hromadu, musel jsem se již v polovině zarazit a jít kouknout do obrázků, na původní recept. Tam jsem, ale okolo hořčice našel něco jiné mnošství (200g na 10kg). V přepočtu na množství ostatních surovin z jezzina receptu, by vyšlo cca 10g. Při mém případě krát 4, celkem asi 40g a já tam už měl 100g :D. Pomyslel jsem si že tam bude, asi chyba v přepočtu z původní receptury, nebo šotek. Nebo ne a skutečně jezzino dáváš tak hodně hořčice? No nakonec jsem podle chuti přidal více majonézy a salát zachránil, nebo zkazil? ;).
No každopádně po rozležení byl, hlavně díky malému množství spařené cibule (spaření = super vychytávka) a přiměřenému množství hrášku, prohlášen letošní salát za bezkonkurenční. Díky za inspiraci.

tom (neověřeno) | Čt, 12/24/2015 - 14:06

Jen poznámka.Tu slizkost nyní vyráběných salátů a majonéz či tatarek dělá E412 guarová guma,zahuštovadlo.Dříve se nepoužívalo.

Fanda (neověřeno) | Ne, 03/29/2015 - 20:14

Tak jsem ho právě dokončil a je normálně nechutný. Nevím, čím to může být. Salám byl dobrý, vše přesně podle receptu. Asi majonéza, protože po chvíli je salát jak ve vodě. Hned, co jsem ji udělal mi nechutnala, ale co jsem na ní mohl zkazit? Možná špatný olej? Příště se s ní nebudu patlat a použiju osvědčenou Helmans.

Uvádzate, že do Vami doma robenej majonézy dávate ten "nejobyčejnější" olej.
Ak v kulinárskej literatúre začnete hľadať všetko o majonéze, tak zistíte, že chuť, ktorú výsledný produkt dostane, je práve od kvality oleja.
Tu nielen doma, ale aj v reštauráciách s tradičnými regionálnymi jedlami, sa majonéza pripravuje výlučne z olivového oleja. Keď je hotová, tak ako dôkaz kvality použitého oleja je otočenie nádoby, v ktorej bola pripravovaná a majonéza nezačne tiecť, zostane "prilepená" na dno. (Neviem, či majonéza s použitím slnečnicového oleja by prešla takouto skúškou.)
Keďže tu je majonéza a jej ďalšie úpravy "súčasťou" mnohých jedál ako príloha, nikto by majonézu zo slnečnicového oleja nejedol (repkový olej je zakázaný a používa sa výlučne na priemyselné použitie).

Další zajímavé články

Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Polévka z patizonu | recept. Patizon se v kontextu české kuchyně neřadí mezi příliš využívané zeleniny. Jeho nejklasičtější úpravou je obalení a smaže…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.