Jak udělat bílkovou polevu na zdobení perníčků | recept
Bílková poleva na zdobení perníčků | recept. Osvědčený recept na bílkovou polevu na zdobení perníčků přijde vhod, chceme-li dosáhnout toho, aby perníčky měly styl a zaujaly nejen svou vůní, ale i kresbou. Aby bílková poleva dopadla tak, jak chceme, přikládám svůj oblíbený a prověřený recept. Zdobení perníčků bílkovou polevou vyžaduje nápad a trochu zručnosti, ale výsledek stojí vždy zato.
Co je potřeba
- 1 vaječný bílek
- 15–20 dkg moučkového cukru
- 1 čajová lžička citrónové šťávy
Krok 1
Aby bílková poleva na zdobení perníčků měla dokonale hladkou konzistenci, moučkový cukr přesejeme přes jemné sítko. Čím víckrát to uděláme, tím to v závěru bude lepší. Doporučuji minimálně 2x. Přidáme vaječný bílek, lžičku citrónové šťávy a třeme. Takto třeme ručně přibližně 15–25 minut. Samozřejmě můžeme použít šlehač, práce se zkrátí na 5–10 minut.
Krok 2
Pokud nám bílková poleva nezačne brzy měnit potřebnou konzistenci, můžeme přidat ještě trošku cukru – nezapomeňme ho však opět prosít přes síto. Správnou hustotu polevy poznáme následovně: vezmeme obyčejné párátko, nabereme jím trošku polevy a kápneme na perníček. Pokud se poleva nebude roztékat a bude držet svůj tvar, je hotová.
Krok 3
Aby nám zdobení perníčků šlo od ruky, pomůžeme si svačinovým sáčkem. Polevou sáček naplníme a z rohu ustřihneme kousek o velikosti cca 0,5 mm. Čím menší otvor, tím lépe pro nás. Teď se můžeme směle pustit do dekorování perníčků.
Krok 4
A takto můžeme začít zdobit perníčky, můžeme přidat i cukrové ozdoby.
- Pokud chceme zdobit perníčky barevně, rozdělíme si polevu do misek a smícháme ji s potravinovým barvivem podle toho, kterou barvu potřebujeme.
- Pokud je poleva příliš hustá, zředíte jí šťávou z citronu. Přidávejte po troškách.
- Na polevu můžeme položit i cukrové ozdoby (například kuličky).