Jak upéct dezert Banánový mls | recept
Banánový mls? Když mě honí mlsná, tak mě tento dortík vždycky potěší. Jeho hořká chuť korpusu, sladká náplň a jednoduchost přípravy, to vše si snad zamiluje každý i z toho „nejmlsnějšího koutku“. O recept na tento výborný dortík se s vámi teď ráda podělím.
Co je potřeba
Suroviny – korpus dortu: na kulatou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:
- 4 vejce
- 60 g oleje
- 150 g cukru krupice
- 90 g polohrubé mouky
- 40 g kakaa
Suroviny – náplň dezertu:
- 750 g měkkého tvarohu
- 5 polévkových lžic moučkového cukru
- 1 ks vanilkový cukr
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 ks ztužovače šlehačky
- Rum dle chuti (3 lžíce)
- 2 banány
- piškoty
Krok 1
Jak udělat korpus: Žloutky vyšleháme s 1/3 cukru a olejem. V druhé míse si vyšleháme bílky se zbylým cukrem. Obě hmoty spojíme a opatrně přimícháme mouku a kakao. Olejem vymažeme dortovou formu a vysypeme moukou. Nalijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 15 minut.
Krok 2
Mezitím se pustíme do zhotovení náplně dortíku. Jak na to? Smetanu vyšleháme se ztužovačem. A přidáme tvaroh, moučkový cukr, vanilkový cukr a rum. Suroviny na náplň dortu pečlivě smícháme.
Krok 3
Je už korpus hotový? To je pro nás jasný povel, abychom se pustili do velkého finále. Na vychladlý dortový korpus naneseme tenkou vrstvu naší domácí náplně z tvarohu. A poklademe na kolečka nakrájenými banány. Náplň si šetříme i pro další vrstvy.
Krok 4
U vrstvení dortíku totiž ještě zdaleka nekončíme. Výtečnou chuť a konzistenci dodají dortíku také obyčejné dětské piškoty. Ty pokládáme na krém a kolečka banánů. A cukrářskou práci završíme vrstvou z náplně.
Krok 5
Hotový dort, říkám mu Banánový mls, posypeme nakonec buď kakaem nebo Grankem. Prostě tím, co máme po ruce doma. Dezert dáme vychladit nejlépe do druhého dne v lednici. Teprve tehdy chutná výtečně. Mlsání zdar!
Pokud nechcete krájet banány na kolečka, můžete je nakrájet podélně nebo rozmixovat a zamíchat do náplně.