Jak udělat sýrovo-česnekovou pomazánku | recept
Sýrovo-česneková pomazánka | recept. Sýr s česnekem spolu chuťově ladí a když se použijí jako základ na pomazánku, tak to nikdy není marné. Pomazánka je velmi snadná a rychlá na přípravu, dokáže ji každý začátečník. Česnek dodá pomazánce velmi specifickou a výraznou chuť. A pokud chcete občas zařadit česnek do jídelníčku v syrovém stavu, tak právě tato varianta je ta nejsnadnější. Sýrovo-česneková pomazánka může mít mnoho podob vzhledem k použití přídavných ingrediencí. Zkuste pomazánku podle našeho návodu.
Co je potřeba
- Kostka taveného sýra
- 200 g sýra na strouhání
- 1 lžíce másla – margarínu
- 1 malá lžička plnotučné hořčice
- 3 až 4 stroužky česneku
- 2 lžíce pomazánkového másla
Krok 1
Připravíme si všechny ingredience na pomazánku. Nic se nemusí vážit, nic odměřovat, všechno je pohotově po ruce. Do misky dáme rozbalenou kostku sýra a vidličkou rozmělníme. Malé kousíčky sýra (záleží na tom, jak je sýr měkký a roztíratelný) vůbec nevadí, někdy sýr nejde rozetřít úplně dohladka. Můžete použít šlehací metlu, ale je škoda špinit další nádobí, protože vše ostatní se jen zamíchá.
Krok 2
Nastrouháme tvrdý sýr na jemném struhadle. Kdo dá přednost strouhání na hrubším vzoru, tak to není vůbec na závadu, viditelné kousky sýra tvoří v pomazánce zajímavou konzistenci. Přidáme lžíci změklého másla (může to být i Hera, Zlatá Haná a podobně), aby se s pomazánkou dobře spojilo, lžičku plnotučné hořčice a 2 lžíce pomazánkového másla nebo kysané smetany.
Krok 3
Oloupeme, umyjeme a utřeme česnek (česnek můžeme i nastrouhat na jemném struhadle), přidáme do pomazánky a vše důkladně promícháme. Podle chuti osolíme. Někdy dosolovat vůbec nemusíme, záleží na tom, jak je sýr slaný.
Krok 4
Hotovou pomazánku konzumujeme s jakýmkoliv pečivem, můžeme ji použít na chlebíčky nebo jednohubky. Pokud máte připravené vyloupané vlašské ořechy, přidejte je jako bonus a ozdobte tím chlebíčky i jednohubky. S ořechy chutná sýrovo-česneková pomazánka výtečně.