Jak udělat domácí tiramisu z mascarpone | recept
Jak udělat domácí tiramisu z mascarpone | recept. Tiramisu jako výborný italský dezert by snad nikdy neměl chybět v nabídce dobré italské kavárny. Výborné tiramisu si lze jednoduše a rychle udělat i v pohodlí domova. České i slovenské domácnosti si ale už zvykly připravovat tiramisu z obdobných, ryze tuzemských náhrad, jako je pomazánkové máslo, zakysaná smetana nebo tvaroh. Tento recept na tiramisu se tomu italskému přibližuje. Lahodný dezert ale vyrábím z dostupných a hlavně kvalitních surovin. Protože na pravém tiramisu z mascarpone se poctivými surovinami šetřit nemá.
Co je potřeba
- 1 balík cukrářských piškotů
- 500 g mascarpone
- 4 vejce
- 1 espresso lungo (velké) – pokud nemáte pressovač tak 1 hrnek instantní kávy
- 2 panáky Amaretta
- 5 malých lžic krupicového cukru
- pravé holandské kakao
Krok 1
Vezmeme mísu a do ní dáme pravé mascarpone, tedy krémový čerstvý sýr ze smetany (dostupné v každých potravinách). Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky přidáme k mascarpone a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Krok 2
K mascarpone a žloutkům přidáme cukr. Dle chuti můžete přidat 5 velkých nebo malých lžic krupicového cukru. Jelikož nejsem na sladké, cukr nepřidávám vůbec. Přidávám jen pro pocit ½ sáčku vanilkového cukru. Sníh, který jsme našlehali z bílků, přidáme ke směsi, důkladně promícháme a získáme tak nadýchaný krém.
Krok 3
Připravíme si formu, ve které budeme dezert připravovat. Cukrářské piškoty vyskládáme a poléváme kávou a Amarettem. Nedoporučuji cukrářské piškoty v kávě namáčet, protože jsou potom moc rozmočené. Na piškoty rozetřeme nadýchaný krém. Takto uděláme dvě vrstvy.
Krok 4
Poslední vrstvu posypeme pravým holandským kakaem, plechová dóza 250 g vyjde na 200 korun, ale použít lze jakékoli kvalitnější, které bude v obchodě po ruce. Tiramisu je hotové. Přeji vám dobrou chuť!