Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat sýrovou roládu | recept

Jak udělat sýrovou roládu | recept

Recept na sýrovou roládu, návod na přípravu sýrové rolády a tipy na různé varianty sýrové rolády. Sýrová roláda byla hvězdou studeného domáckého pohoštění koncem 70. let. Od té doby se technologie její přípravy změnila, a přiznejme – prakticky zjednodušila. Nabízíme pracovní postupy – staré i soudobé, jak připravit domácí sýrovou roládu, a dále několik tipů na různé náplně do sýrové rolády.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Dobrý den, paní Přikrylová. Je mi líto, že Vás obsah článku tak rozezlil. A v žádném případě jsem (autorka článku) nechtěla dělat z lidí hlupáky. Vycházím z životní zkušenosti, a asi jsem měla smůlu, že jsem ve svém okolí neměla před čtyřiceti lety nikoho, kdo by tohoto "zlepšováku" využíval, a ani žádného profi lahůdkáře. Až nedávno jsem zjistila v knize receptur pro studenou kuchyni z roku 1976, že profesionálové tuto technologii používali. Postup rozváření sýra v igeliťáku, který jsem používala, byl popisován i v dobových kuchařkách nebo v receptech, které v té době vycházely v novinách a ženy si je vystřihovaly. Dokonce tam byly i různé "finty", jak ten igeliťák zajistit na ouško pokličky. Já bych to nepsala, kdybych to neměla prožité na vlastní kůži, ale hlavně nyní znovu prověřené v dobových materiálech. Není nic špatného na tom, že byla sýrová roláda v módě a koncem 70. let ji dělal každý. To nese doba. Jiná léta jsme všichni dělali živáňskou, ražniči na špejli, "vlašák" z tvarohu či z červeného zelí, domácí šunku z šunkovaru, cuketové placky... A dnešní hospodyňky "všechny: dělaji tiramisu, cheesecake, pomazánku z pečených jater... Samozřejmě, že jsou nyní hospodyňky, které to nedělají, tak jako mezi námi byly takové, které sýrovou roládu nedělaly, a nebo jinak. Ale ducha doby vytváří většina. Recepty na našich stránkách jsou určeny hlavně pro lidi, kteří nevědí JAK na tu nebo onu činnost. Proto se zkušeným může zdát, že píšeme samozřejmosti. Ale ono se na ty základní věci (a jídla) někdy zapomíná. A mladičké kuchařky sice umí "muffiny", ale nedokážou plněné buchty. Nebo sýrovou roládu. Tak se už, prosím, nezlobte. Jestli se ještě chcete se mnou poznat, využijte, prosím, dialogového okna v mém profilu na těchto stránkách. Třeba se můžeme sejít a zavzpomínat na to, co ještě jiného jsme kdysi dávno vařily, a na co se zapomnělo. jezzina

Dobrý den, jen chci sdělit paní Přikrylové, že ne Všichni jsou zruční a nápaditý jak ona a autorka článku má pravdu, že dnes mladé kuchařky umí vyhledat na internetu různé recepty, které nemají problém uvařit nebo upéct, někdy stačí maličkost a výsledek se nemusí zdařit, ale zkušenosti získané lety je dobré sdělovat a těšit se, když to někdo ocení při práci. Už jsem dost stará, ale pořád nacházím nové rady a nápady, které neznám a jsem za ně ráda.

V tomto receptu chybí jedna zásadní informace a sice : pokud použijete alobal, je nutno ho předem potřít olejem nebo jiným vhodným tukem.
V opačném případě hrozí nebezpečí, že roztavený plátkový sýr poletí do koše, neboť se nedá srolovat bez kousků alobalu.
Tolik má zkušenost.

Dobrý den, děkujeme za doplnění. Bude se to týkat asi méně tučných sýrů, já osobně (autorka textu) mám zkušenosti, že sýr naopak sám teplem pouští tuk - až mám někdy strach, aby nebyla roláda "trupelnatá". Na papíru na pečení ("pergamenu") se ale asi shodnem. Čtenáři Vaši zkušenost uvítají, každý názor je přínosem a výměna nápadů je smyslem našich stránek - i proto jsou tak oblíbené. S pozdravem - roládě zdar jezzina.

Drahá paní, já asi patřím, k těm, které fantazii nemají. Mohla byste jste prozradit těch padesát náplní do pomazánky? To by mě skutečně moc zajímalo. Ale spíš si myslím, že si jen plácáte játra.

Pamatuji už taky hodně, živáňskou, ražniči i tu sýrovou roládu, která se musela rychle rozválet, aby neztvrdla. Ale přiznám se, že jsem v životě neslyšela o vlašáku z tvarohu nebo zelí.Co to proboha bylo? Dost by mě to zajímalo.

Marie Přikrylová (neověřeno) | Út, 04/07/2015 - 18:09

Tak jsem si přečetla novinku, která vlastně novinkou není, a jak jsme to my dělali špatně a teď je v přípravě rolády velká inovace. Není tomu tak. Sýr rozpouštíme v troubě již 40 let, takže to není žádný objev, není čím se chlubit a a ni není důvod dělat z lidí hlupáky.Nádivek mám asi 80 druhů již 40 let, takže i o tom by dalo říct, že teď ve výrobě sýrové rolády není nic nově objeveného. Možná pro toho kdo ji právě teď objevil. Kdo má fantazii, je schopen udělat dalších 50 náplní do rolády. A hlavně, nebyli jsme žádní pitomci, kteří nabízeli jen sýrovou roládu.Chtěla bych poznat mistra tohoto hloupého článku.

Hana Marešová (neověřeno) | So, 11/22/2014 - 14:57

Díky za podrobné vylíčení přípravy sýrové rolády,ještě jsem ji nedělala,chci to zkusit na Silvestra.Zdraví Hana Marešová

Helus (neověřeno) | Čt, 02/18/2016 - 19:34

Dnes som robila roladu,a super sa vydarila,uvidime zajtra,ako bude manzelovi chutit.Robila som na ziadost manzela.Dobre sa valkala,aj stacala,coho som sa obavala.

poetkavlasta (neověřeno) | Po, 12/14/2015 - 16:09

Nemám ráda lidi, kteří si nepřipustí názor jiného člověka. Jsou to lidé zapšklí,mnohdy i zlí. Jsem již stará a nikdy mi nevadí získat zkušenost jiných. Stále se mám co učit.
Proto děkuji za tento typ získávání zkušeností, které potom ráda předám dál.
Sama mnohé vyzkouším, vždy přesně dle daného receptu. Některé hospodyňky nové recepty upravují dle sebe, až vytvoří nepodar, který nemá s původním receptem nic společného. To je věc kterou neuznávám a nesnáším. Nikdo z nás, není tím nejchytřejším!!! Vlasta

Tamara Fusková (neověřeno) | Ne, 11/29/2015 - 05:09

výborný recept, ale já mám obavy, že je příliš kalorický a také pracný, prostě lidi si musí hlídat postavu po celý život, a ne tloustnout a pak namáhavě hubnout. Pochybuji, že by pomohla reklama na krém Slim. Víte, že zhubnout 68kg v krátké době může poškodit štítnou žlázu, zuby, a vyvolat deprese, poškodit žaludek, atd.A co potom, jak si udržet váhu a nepřibrat kila zpátky, kolik by měl člověk vážit skutečně, aby to bylo správně?

Havel Jiří (neověřeno) | So, 11/22/2014 - 16:04

Jsou to skvělé rady a recepty,děkuji s pozdravem H.J.

Hana Brejšková (neověřeno) | So, 11/22/2014 - 17:50

Jsem ráda za tento recept,znám jenom ten ze 70 let,jak jste napsali,určitě zkusím ten rychlejší,už se na to těším......děkuji

Jiří Hajšman (neověřeno) | So, 11/22/2014 - 18:39

Sakryš!! Začínám těmto stránkám přicházet čím dál tím víc na chuť....:-) Díky

nelina-beranova (neověřeno) | So, 11/22/2014 - 18:44

jste super,bezva rady a napady...diky

sylva světlíková (neověřeno) | So, 11/22/2014 - 21:45

recepty a rady které dáváte jsou výborné, jsem moc spokojená a moc děkuji.

poetkavlasta (neověřeno) | So, 11/22/2014 - 23:18

Vlasta Šimková
22.11. - 23.15
Přesto, že jsem dnes po náročném dni, před spaním odpočinkově procházím poštu. Vaše recepty i rady se mi moc líbí, a často je využívám. Moc ráda čtu komentáře a názory jiných lidí. Děkuji za neplacené informace. Je to prima! Přeposílám to svým kamarádkám. Děkuji.

poetkavlasta (neověřeno) | So, 11/22/2014 - 23:18

Vlasta Šimková
22.11. - 23.15
Přesto, že jsem dnes po náročném dni, před spaním odpočinkově procházím poštu. Vaše recepty i rady se mi moc líbí, a často je využívám. Moc ráda čtu komentáře a názory jiných lidí. Děkuji za neplacené informace. Je to prima! Přeposílám to svým kamarádkám. Děkuji.

Brona Bartekova (neověřeno) | Ne, 11/23/2014 - 07:42

moc dobrý

Brona Bartekova (neověřeno) | Ne, 11/23/2014 - 07:43

Výborný

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.