Diskuze k článku

Komentáře

Marie Pokorná (neověřeno) | 09.11.2014 - 17:59
Je mi už přes 80 let, ale pamatuji si guláš, šťávu z hov. masa, když maminka dělala "španělské ptáčky", to vše zahušétovaka tmavými kůrkami chleba, bylo to báječné, Dodnes si tu chuť představuji.Vřele mladým hosodyňkám doporučuji - neházet do smeťáku, usušit a použít. Nenechat vzniknou plíseň!!
Helena Her (neověřeno) | 10.05.2015 - 21:06
Je mi asi o 20 let méně, a také dělám léta chlebovou strouhanku, přesně, jak říká Maruška Pokorná, i u nás v rodině se zahušťovaly a zahušťují guláše a jiné tmavší omáčky chlebovou strouhankou. Je to výborné a zcela jiné, než moukou!!! :D
Zuzík (neověřeno) | 16.04.2016 - 13:20
Je mi tak o 60 let méně a také používám nastrouhané kurky chleba do guláše :-) naučila mě to moje babička když jsem byla ještě malá :-)
Jana Sixtová (neověřeno) | 18.01.2015 - 11:48
Užitečné rady zejéna pro mladé hospodyňky. Osobně žádný chléb nevyhazuji.
Petra H. (neověřeno) | 24.04.2015 - 11:13
Zajímalo by mě, kde přišel autor článku na výraz "strouhánka". Takové slovo spisovný český jazyk nezná. Existuje pouze strouhanka. Jinak článek i nápady super.
jezzina | 24.04.2015 - 12:29
Dobrý den, přiznávám bez mučení (a bez výmluv na překlep) - přišla jsem na to v lidové mluvě, a nějak se mi to zakořenilo v hlavě. Máte pravdu, není to spisovné, a omlouvám se za chybu. Strouhanka je správně. jezzina
Maruska (neověřeno) | 01.08.2016 - 10:54
Hnidopich...
Jiří Žilavý (neověřeno) | 12.05.2015 - 02:04
Je mi 70,jsem kuchař,a díky Vám jsem vzpoměl co všechno maminka s chlebem dělala. Moc mi od ní vždy chutnalo. Jsou to dobré rady.
jezzina | 12.05.2015 - 13:03
Dobrý den, pane Žilavý. Děkujeme za uznání, zejména od kuchaře to bereme jako poctu. Připomenout to, nač se už zapomnělo, ale bylo dobré, je mimo jiné naší snahou. Zachovejte nám, prosím, nadále přízeň. (jez)
poetkavlasta (neověřeno) | 14.11.2015 - 11:55
Použití tvrdého chleba znám ze své rodiny od maminky. Já už jsem sama, chleba již tolik nenacuchtám, protožesi beru půl kg krájený a ten mám skoro na celý týden. Ale když mi pár krajoíčků zůstane, udělám si na pekáčku krutonky, které potom mlsám večer u telky jako slané brambůrky. Kostičky chleba si trochu osolím a na kousku sádla nebo másla opeču na pekáčku v troubě. Ne moc, nesmí být vysušené. Ačkoliv nemám již zuby, kostičky se v ústech krásně rozvlhnou a potom se dají pokousat a sníst. Je to takové zdravé mlsání a zároveň i nasytí...

Přidat komentář