Jak upéct Šalamounův koláč | recept
Šalamounův koláč (Šalamounovy řezy) | recept. Šalamounův koláč připomíná na první pohled obyčejný perník, ale díky oddělení části těsta jejímu pozdějšímu použití se může jeho neobyčejná chuť a vláčná konzistence stát příjemným doplněním odpoledního čaje nebo kávy.
Co je potřeba
- 250 gramů rostlinného tuku
- 2 hrnky krystalového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 hrnek vody
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 4 vejce
- na ozdobu – moučkový cukr
Krok 1
Troubu předehřejeme na 220 °C. Do hrnce dáme vodu, rostlinný tuk, cukr a kakao a na mírném ohni mícháme, dokud se cukr nerozpustí a všechny přísady nespojí. Z této hmoty odebereme jeden hrnek a odložíme stranou.
Krok 2
Do zbylého základu těsta zamícháme vejce, vanilkový cukr, prosátou mouku a prášek do pečiva. Důkladně promícháme, dokud nezbavíme těsto všech hrudek. Těsto vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme asi 25 minut.
Krok 3
Hotový ještě teplý koláč polijeme odloženou hmotou a necháme úplně vychladnout. Krájíme na čtverce a důkladně posypeme moučkovým cukrem.
Do základu těsta můžeme přidat nasekané rozinky nebo kokosovou moučku či mleté ořechy. Kokosem a ořechy nahradíme vždy část mouky (max 1/3), jinak bude těsto příliš husté. Mletými ořechy či kokosem můžeme také posypat již hotový Šalamounův koláč a to nejlépe ještě předtím, než poleva zcela zaschne.