jaktak.cz

Jak udělat paprikovou pomazánku | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak udělat paprikovou pomazánku | recept. Zejména v letních měsících, kdy je teplo a nechce se nám příliš vyvařovat, je mnoho možností, jak připravit rychlou a chutnou večeři. Jednou z nich je pikantní papriková pomazánka, která je na přípravu velice jednoduchá a rychlá. Každý má svůj zažitý postup přípravy paprikové pomazánky a oblíbené přísady.

Co je potřeba

tvaroh

pomazánkové máslo

paprika

sůl 

pažitka

případně křen

slunečnicový olej

máslo

cibule

pórek

sušené bylinky

polévkové koření

sladká a pálivá paprika

instantní kukuřičná nebo rýžová kaše

Krok 1

Nejobvyklejší zhotovení paprikové pomazánky spočívá v rozšlehání tvarohu s pomazánkovým máslem až do pěny. Do této hmoty se vmíchají na malé kostičky nakrájené papriky. Podle chuti se pomazánka může osolit a přidat třeba pažitka.

Krok 2

Po vychlazení se takováto papriková pomazánka může namazat na chléb či jiné pečivo.

Krok 3

Jsou i další varianty přípravy paprikové pomazánky. Záleží na fantazii a chuti. Například je papriková pomazánka velice pikantní, pokud do ní přimícháte čerstvě nastrouhaný křen.

Krok 4

Papriková pomazánka se dá koupit v obchodech, nejznámější je zřejmě budapešťská pomazánka. Ovšem i doma si můžete rychle a snadno připravit výbornou paprikovou pomazánku z červené papriky a tvarohu.

Krok 5

Komu nevadí tučnost pomazánky, může ji posílit přimícháním rozměklého kvalitního másla. Pro dodání rostlinných tuků je dobré přidat panenský slunečnicový olej.

Krok 6

Všechny ingredience se spolu promíchají a našlehají třeba ponorným šlehačem. Do vzniklého krému se přidá jemně nakrájená červená paprika, cibulka a pórek. Nakonec se pomazánka podle chuti osolí (pokud máte k dispozici kvalitní mořskou sůl, výsledek bude ještě lepší) a může se rovněž přidat tekuté polévkové koření, či sušené bylinky a sladkou nebo pálivou červenou papriku.

Krok 7

Všechno dohromady se řádně promíchá a nechá vychladit v lednici do ztuhnutí do požadované konzistence. Kdo má rád hodně tuhou pomazánku, může ji ještě zahustit instantní kukuřičnou nebo rýžovou kaší.

Krok 8

Papriková pomazánka nejlépe chutná namazaná na pečivu a k tomu může podávat čerstvou zeleninu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-paprikovou-pomazanku-recept.html