Jak udělat pomazánku z makrely | recept
Jak udělat pomazánku z makrely | recept. Ač se ryby řadí k dietnějším pokrmům, tak makrela je zrovna velmi výživná. Je mastnější, ale obsahuje zázračné omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. Dále je doporučována především díky vitamínům rozpustných v tucích - A, D, E, K. Obsahuje i bílkoviny, které jsou stavební látkou pro životaschopnou buňku. Stopové prvky jsou už třešinkou na dortu, je to hlavně magnézium, fosfor, draslík, zinek, měď a selen. Ještě váháte nad makrelou? Naučíme vás rychlou pomazánku z makrely, která je vzpruhou pro váš organismus.
Co je potřeba
Co si na pomazánku z makrely připravit za suroviny?
makrelu, uzená je nejlepší, protože už je tepelně zpracovaná
50 gramů másla (dle velikosti makrely)
4 lžíce odlehčené majonézy jogurtové konzistence
2 ks jarní cibulky
2 ks kyselých okurek
sůl a pepř
Krok 1
Uzenou makrelu zbavíme páteře a odstraníme kostičky. Jsou poměrně jemné, ale dá se narazit i na takovou, která by pro nás mohla být nebezpečná. Zvláště pokud máte malé děti, tak jim makrelu řádně oberte nebo jim raději udělejte jinou variaci a použijte místo makrely tuňáka.
Krok 2
Makrela se pokrájí na malé kousky a smíchá se s máslem a lehkou majonézou.
Krok 3
Jarní cibulka dodá zajímavou štiplavost, okurky nakyslejší nádech.
Krok 4
Decentně osolte a opřete. Ozdobte čerstvým citrónem nebo petrželkou.
Krok 5
Lze vymyslet i nespočet dalších variant, mohou zahrnovat např. červenou kapii nebo sýr. Záleží na vás, co máte rádi. Chutná dobře i na obyčejném chlebu.
Krok 6
Pomazánka je nejlepší, když se nechá odležet v lednici. Je výtečná na jednohubky, ale i větší chlebíčky. Hodí se k vínu i pivu. Je osvěžující a určitě se vám na ní seběhnou sliny. Lidé, kteří nejedí makrelu, neví, oč přicházejí. Jemné masíčko, které je libové, to je opravdu kulinářský zážitek. Gurmáni si mohou do pomazánky dopřát i malou lžičku hořčice, ale nepřebijte chuť ryby, byla by to velká škoda.