Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat krkonošské sejkory | recept

Jak udělat krkonošské sejkory | recept

Krkonošské sejkory | recept. Připravit krkonošské sejkory není obtížné, a ani předpis uvedený v článku není třeba striktně dodržovat – v každé domácnosti se sejkory dělaly a dělají podle rodinných zvyklostí. Přinášíme základní recept na krkonošské sejkory, návod, jak je dělat. A také poznámku, co nejlépe krkonošské sejkory okoření.

Diskuze k článku

Přidat komentář

mikina (neověřeno) | Po, 11/24/2014 - 19:31

pocházím z orlickoústecka a u nás se těmto plackám říkávalo křapáč nebo křápanec. Chodívali jsme na ně do chaloupky k babičce, dělávala je na kaborkách, odkrajovala od plátu speciálně vybroušeným nožíkem a opravdu nám třem vnoučkům nestačila smažit, brali jsme jí to přímo z kamen. Jen se peroutkou potřely rozpuštěným sádlem a zapíjelo kafíčkem z pravé melty a cigorky. Krásná vzpomínka na dětství.......a babičku!

Tonja (neověřeno) | Po, 10/25/2021 - 00:39

Udělal jsem je přesně podle receptu, ale chuťově nás tyto placky nenadchly. Zřejmě chutnají spíše jako vzpomínka na dětství těm, kdo je v dětství jedli. Znám lepší bramborové placky. Navíc na jedné plotýnce trvá upečení několika placek příliš dlouho.

Z rozstrouhaných brambor jsem vymačkal spoustu škrobové vody, a to mi přišlo také škoda. V TV pořadu Polopatě kuchař vodu nesléval, ale přidal k bramborám mouku. To už ale asi nebyly ty pravé sejkory, že?

Ivana (neověřeno) | Čt, 12/08/2022 - 21:51

Děkuju za povídání o sejkorách. Máte údaje správně. Maminka navíc máčela upečené sejkory v roztaveném másle a stáčela je do roliček. Vždy jsme jí málem utrhali ruce. Mňam, to byla dobrota. Děkuju za tip pečení na pánvičce. Pořádné tály nemám. Udělám je co nejdřív.
Čtenářka původem z Jizerek

V.Novák (neověřeno) | Pá, 02/10/2023 - 17:03

Používali jsme plát z kamen položený přes 2 plynové hořáky. Čistil se kůží ze špeku nebo papírem do kterého se balilo máslo.

Další zajímavé články

Jak uvařit lepenici | recept na šťouchané brambory se zelím
Jak uvařit lepenici
Jak uvařit lepenici | recept na šťouchané brambory se zelím. Lepenice aneb šťouchané brambory s kysaným zelím. Pokrm, který ocenily jak generace…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.