Jak správně udržovat kávovar | rady
Jak správně udržovat kávovar | rady. Kávovary jsou oblíbeným doplňkem nejen domácností, ale i kanceláří. Pořizujeme je vždy proto, abychom se nenáročným způsobem dočkali lahodné kávy. Bohužel pravda je taková, že o kávovary je třeba se neustále starat. V případě špatné údržby poznáme dopad především na chuti samotné kávy a také na životnosti našeho přístroje. Ačkoliv je na trhu kávovarů mnoho, musíte se starat o většinu druhů, které nedisponují samočistícím systémem.
Krok 1
Rozebrání kávovaru
Kávovary lze vždy jednoduše rozebrat na několik částí. Kompletní rozebrání provádějte vždy několikrát do měsíce a při této příležitosti špinavé díly vyčistěte. Jednotlivé části vždy umístěte vedle sebe v tom pořadí, jak jste je rozebírali, jinak si nebudete pamatovat, v jakém pořadí je zase složit. S čištěním jednotlivých dílů začněte opět tak, že budete čistit nejdříve ten, který při opětovném skládání použijete jako první.
Krok 2
Mytí kávovaru a jeho součástek
K samotnému mytí používejte pouze houbičku a s měkčí a hrubší stranou, většinu nečistot se snažte smýt vodou. Různé díly lze umýt i lehce saponátem, ale v takovém případě se postarejte o důkladné smytí saponátu, nebo se výrazně projeví na chuti kávy.
Krok 3
Sítko
Pravidelně ho měňte a čistěte ho nejlépe každý den.
Krok 4
Vodní kámen
Usazování vodního kamene může poškodit nebo i zničit celý kávovar. Jestliže máte velmi tvrdou vodu, pravidelně používejte změkčovače a také prostředky pro odstranění vodního kamene. Některé prostředky je třeba nechat déle působit a poté propláchnout dané části vodou. V případě tvrdé vody používejte prostředky včas, větší usazeniny vodního kamene často nejdou čistit vůbec.
Krok 5
Profesionální čištění
U kávovarů osobní údržba často nestačí. A tak je potřeba se každý rok obrátit na výrobce, nebo specializovanou firmu, která provede technickou prohlídku, zajistí případné opravy a také vyčistí olej, který se z kávy usazuje na různých částech kávovaru.
Samočistící systém
Tento systém obsahují kávovary vyšší třídy, které jsou určeny do objektů, kde se káva využívá velmi hojně. I takové přístroje ovšem vyžadují čas od času údržbu a to nejlépe přímo od technika.