Jak upéct jahodovou bublaninu | recept
Jak upéct jahodovou bublaninu | recept. Něco dobrého upéct nemusí být tak náročné. Ze zahrádek a sadů máme plno různého ovoce, obchodní domy se předhánějí s nabídkou i mimo naši sezónu, takže jahodovou bublaninu si můžeme upéct skoro celý rok. Nejlepší jahodová bublanina je ale z jahod vypěstovaných na naší zahrádce.
Co je potřeba
Na přípravu jahodové bublaniny si přichystejte:
120 g másla, změklého, další na vymazání formy
220 g moučkového cukru
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
400 ml vlažného mléka
600 g polohrubé mouky
1 sáček kypřicího prášku
hrubá mouka na vysypání formy
moučkový cukr na poprášení
špetka soli
500 g čerstvých jahod, odstopkovaných a nakrájených
Kuchyňské zařízení:
kuchyňský robot
Krok 1
Čím přípravu jahodové bublaniny začít? Nejdříve utřete máslo v robotu společně s cukrem a žloutky až do světlé hmoty. Pak do směsi přimíchejte vlažné mléko a polovinu prosáté mouky.
Krok 2
Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Zbytek mouky také prosejte a s kypřicím práškem přidejte k těstu v robotu. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
Krok 3
Plech, měl by mít vyšší okraje, vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Můžete použít i dortovou formu.
Krok 4
Jahody obalte do hrubé mouky, aby se při pečení nepropadávaly do těsta.
Krok 5
Vlijte polovinu těsta a pokryjte polovinou jahod. Pak vše zalijte druhou půlkou těsta a poklaďte zbylými jahodami.
Krok 6
Bublaninu pečte v troubě ohřáté předem asi na 180°C zhruba 3/4 hodiny. Upečené těsto jahodové bublaniny se pozná podle toho, že neulpívá na špejli, kterou ho propíchnete.
Krok 7
Upečenou jahodovu bublaninu vyndáme z trouby, necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem, případně dozdobíme šlehačkou. Bublanina s jahodami je po vychladnutí hotová k podávání.
Místo jahod lze použít i jiné ovoce, maliny, ostružiny, půlené švestky řeznou plochou nahoru, bublaninu lze posypat i drobenkou.