Jak udělat jahodovou marmeládu (dia) | recept
Recept na jahodovou marmeládu pro diabetiky. Lidem s diabetem, zejména dětem, je někdy líto, když si ostatní stolující dávají do nosu marmelád, a oni nemohou. Rodiny diabetiků recepty na přípravu dia- jídel znají. Ale třeba bychom chtěli potěšit někoho ve svém okolí a připravit mu dia jahodovou marmeládu. Nabízíme velmi jednoduchý návod, jak udělat jahodovou marmeládu pro diabetiky.
Co je potřeba
- jahody
- Diažel
- zavařovací sklenice
Krok 1
Jahodová marmeláda připravovaná klasickým způsobem musí obsahovat cukr a želírovací látku, jinak by nebyla pevná. Bez želírovacího přípravku bychom vyrobily jen sladký ovocný rozvar, kysel. Jenže želírovací přípravek neželíruje bez cukru. Použít klasický pektogel a dia sladidlo – tak to nefunguje.
Krok 2
Na přípravu diabetických marmelád se používá přípravek s obchodním názvem Diažel. Je to směs želírovacích látek a sladidla, takže se už nic jiného nepřidává. Bohužel není levný – a co v případě cukrovky je levné? Ale když dáme marmeládu do menších skleniček, nějakou dobu pokryje.
Krok 3
Jahody omyjeme, zbavíme zeleného okvětí, poškozené plody vyhodíme. Rozkrájíme je na větší kousky. Odvážíme jeden kilogram, trochu rozšťoucháme a dáme do hrnce. Se syrovým ovocem smícháme 0,6 kilogramu Diaželu. Za stálé kontroly a míchání uvedeme do varu. Povaříme tři minuty.
Krok 4
Jahodovou marmeládu nalijeme do skleniček. Abychom měli jistotu, že se nezkazí, budeme jahodovou marmeládu dvacet minut sterilizovat při 80 stupních Celsia.