Jak upéct borůvkový koláč | recept
Jak upéct borůvkový koláč | recept. Recept pro začátečníky na rychlý borůvkový koláč s drobenkou. Borůvkový koláč nemusí připravovat jen osoby kuchařsky zdatné a zkušené. Nabízíme návod, jak upéct výborný borůvkový koláč snadno, rychle a spolehlivě. Tento recept na borůvkový koláč s drobenkou je určen zejména lidem, pro něž pečení není právě hobby, ale přesto občas něco upéct chtějí nebo musí. Zkuste to s námi.
Co je potřeba
3 hrnky borůvek
2 třetiny hrnku hrubé nebo polohrubé mouky
1/2 hrnku moučkového cukru
1 vanilkový cukr
necelou 1/2 kostky másla
2 vajíčka
1/2 hrnku moučkového cukru
1/3 kostky rostlinného tuku nebo 1/3 hrnku oleje
1 a 2/3 hrnku hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
1/2 hrnku mléka
Krok 1
Výhodou tohoto receptu na borůvkový koláč je, že nepotřebujeme kuchyňskou váhu nebo speciální odměrku. Suroviny budeme odměřovat hrníčkem (čtvrtlitrovým). Protože těsto nebude kynout, můžeme na borůvkový koláč použít jak borůvky čerstvé, tak zmražené.
Krok 2
Nejdřív připravíme drobenku, aby byla při dokončování borůvkového koláče hned při ruce. Dvě třetiny hrnku hrubé nebo polohrubé mouky smísíme s polovinou hrnku moučkového cukru a jedním vanilkovým cukrem. Přidáme necelou půlku kostky másla (asi dvě pětiny) a rozdrobíme v moučné hrudky.
Krok 3
Do mísy rozklepneme dvě vajíčka, nasypeme půl hrnku moučkového cukru a třetinu kostky změklého rostlinného tuku nebo třetinu hrnku oleje. Metlou nebo elektrickým šlehačem rozmícháme do pěny.
Krok 4
Přisypeme jeden celý a jeden do dvou třetin plný hrnek hladké mouky, půl prášku do pečiva a půl hrnku mléka. Zamícháme, aby vzniklo roztíratelné těsto (proto mléko přidáváme po částech, někdy ani všechno nepotřebujeme, záleží na velikosti vajec a na použitém tuku).
Krok 5
Koláčovou formu na borůvkový koláč vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Pomocí stěrky do ní vlijeme těsto. Posypeme borůvkami (spotřebujeme jich asi tři hrnky, ale záleží na velikosti formy). Posypeme drobenkou a pečeme zvolna (asi při 180 stupních Celsia). Když jsou okraje koláče temně zlaté a oddělují se od formy a drobenka má i uprostřed nazlátlou barvu, je borůvkový koláč upečen.
Borůvkový koláč s drobenkou necháme chvíli zchladnout - teplý by se jednak špatně krájel, jednak by prášek do pečiva v ještě teplém koláči mohl trochu "štípat" na jazyku. Ve zchladlém moučníku už není k rozpoznání.