Jak připravit svařák - svařené víno | recept
Svařák recept | svařené víno recept. Opět se k nám blíží chladná část roku, ke které neodmyslitelně patří i vůně klasického svařáku. Pro všechny jeho milovníky, kteří nejen mají rádi jeho chuť, kterou mají spojenou třeba s atmosférou Vánoc, ale zahání s ním i zimu či nachlazení, zde máme recept na jeho jednoduchou přípravu.
Co je potřeba
- 1 l červeného vína
- 200 ml vody
- 6 lžic krupicového cukru
- 1 větší kousek skořicové kůry
- 1 lžička hřebíčků – cca 5 ks
- 1 hvězdička badyánu
- 1 citron (případně sušená citronová kůra)
Krok 1
Cukr nasypte do kastrůlku (malého, ale raději s vyššími okraji) a pokropte dvěma lžícemi vody. Promíchejte a začněte zprudka zahřívat.
Krok 2
Cukr nejprve začne pěnit a bublat, poté změní barvu z bílé přes světle hnědou směrem do tmavé. Kastrůlek stáhněte z plotýnky ve chvíli, kdy je cukr světle hnědý (jinak karamel ošklivě zhořkne).
Krok 3
Karamel přelijte odměřeným množstvím vroucí vody. Poté opatrně míchejte, až se skoro všechen rozpustí.
Krok 4
Přidejte všechno koření, nastrouhejte kůru z citronu a vše společně 5 minut na středním plameni pozvolna vařte.
Krok 5
Mezitím zahřejte v jiném hrnci všechno víno tak, až se z něj začne kouřit, a ze dna se začnou zvedat první bubliny předznamenávající var. Přes cedník k vínu přelijte obsah kastrůlku s karamelem a vypněte vařič.
Krok 6
Víno rozlijte do hrnečků, ozdobte kolečky citronu, ze kterého jste už stačili v předchozích krocích spotřebovat kůru, a svařák hned podávejte.