Jak udělat zapečenou cuketu | recept
Jak udělat zapečenou cuketu | recept. Zapečená cuketa je jídlo připravené doslova raz dva. Minimum práce, minimum ušpiněného nádobí, krátký čas – a přitom efekt náramný. Jak udělat zapečenou cuketu? Zkuste to třeba podle našeho receptu.
Co je potřeba
- 1 mladší cuketa
- šunka ( nebo slanina, na tenké plátky nakrájené uzené maso)
- sýr typu camembert
- olivový olej (může být s naloženými chilli papričkami, můžeme si ho udělat sami doma)
- cibule
- česnek
- zelené bylinky nebo provensálské koření
- sůl a mletý pepř
Krok 1
Na zapečenou cuketu budeme potřebovat jednu mladší cuketu, která má ještě „poživatelný“ střed, dále šunku (slaninu, na tenké plátky nakrájené uzené maso), sýr typu camembert, olivový olej (může být s naloženými chilli papričkami, můžeme si ho udělat sami doma), cibuli, česnek, zelené bylinky nebo provensálské koření, sůl a mletý pepř.
Krok 2
Cuketu oloupeme a nakrájíme na asi centimetrové plátky. Zapékací misku vymažeme olejem a vyložíme nesolenými plátky cukety. Na cuketu položíme tenké kolečko cibule, na čtvrtinu (nebo podle velikosti) poskládaný plátek uzeniny (na větší cuketu dáme dva kousky), plátek česneku, tenký řez sýra a případně lísteček bylinky (třeba bazalky). Všechny vrstvy spíchneme párátkem. Když nemáme čerstvé bylinky, posypeme pokrm provensálským kořením.
Krok 3
Pokapeme olejem a dáme rychle zapéci pod gril. Když gril nemáme, použijeme pečící troubu. V tom případě ale zapneme jen horní zahřívání – na nejvyšší stupeň. Za deset až patnáct minut je zapečená cuketa hotová. Vyndáme z grilu (trouby) a ještě za horka vytáhneme párátka.
Krok 4
Zapečenou cuketu podáváme s topinkami jako teplý překrm, s opékanými bramborami, s bramborovou kaší coby lehké hlavní jídlo, a nebo jen tak - jako originální zákusek při posezení s přáteli (nejlépe k dobrému červenému vínu).