Jak udělat mrkvovou pomazánku | recept na zdravou pomazánku
Jak udělat mrkvovou pomazánku | recept na zdravou pomazánku. Mrkvová pomazánka dobře chutná na plátcích veky nebo s bílým či celozrnným pečivem. Připravujeme ji pro děti i dospělé. Chlebíčky s mrkvovou pomazánkou můžeme předložit hostům jako netradiční malé pohoštění. Není jen jeden recept, jak udělat mrkvovou pomazánku, a v její přípravě se skutečně žádné meze nekladou. Přinášíme několik inspirací, jak udělat mrkvovou pomazánku v domácích podmínkách.
Krok 1
Mrkev je v obchodech k mání po celý rok. Raná mrkev karotka se většinou prodává ve svazcích (cena je za jeden svazek), pozdní mrkev se prodává na váhu. Cena mrkve je po celý rok nízká, takže nám mrkev levně navýší objem pomazánky a vyváží cenu případně použitých dražších surovin.
Krok 2
Mrkvová pomazánka se připravuje z mrkve vařené i syrové. Pomazánka ze syrové mrkve by se měla zkonzumovat bezprostředně, protože se snadněji kazí než z mrkve vařené. Krom toho uvařená mrkev je pro lidské tělo přijatelnější, organismus vstřebá z uvařené mrkve více hodnotných látek než z mrkve syrové. Tuk, který v nějaké podobě do mrkvové pomazánky vždy přidáváme, napomáhá rozpouštění zejména karotenu (provitaminu A).
Krok 3
Tři velké oškrábané a omyté syrové mrkve nastrouháme na jemném struhadle. V misce rozetřeme dobrý tučný tvaroh (výtečně chutnají zejména farmářské „od krávy“) s trochou mléka, a nebo obyčejný tvaroh se zakysanou smetanou. Do tvarohu vmícháme strouhanou mrkev, jemně nakrájenou cibuli nebo dvě jemně posekané naťové cibulky. Mírně osolíme. Podáváme s pečivem nebo s čerstvým chlebem. Vhodným nápojem je mléko.
Krok 4
Tři mrkve, jednu menší kedlubnu, jednu malou okurku a jedno větší jablíčko očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Spojíme zakysanou smetanou. Ochutíme solí, bílým nebo černým pepřem, citronem a trochou cukru. Můžeme přidat i lžíci strouhaného křenu. Pomazánku necháme odležet. Podáváme na misce nebo na dezertním talířku, nebo pomazánkou plníme vydlabaná rajčata. Dobře chutná s celozrnným pečivem.
Krok 5
Čtyři očištěné mrkve, jednu petržel a půl menšího celeru uvaříme, aby zůstaly trochu tuhé. Necháme vychladnout. Pak nasekáme na velice drobné kousky nebo nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme jednu sekanou malou cibulku a dvě drobně nasekané kyselé okurky. Spojíme majonézou ze dvou žloutků a oleje nebo koupenou dobrou majolkou (bez emulgátorů). Mažeme na plátky veky. Můžeme doplnit plátkem vařeného vejce nebo plátkem dobré uzeniny.
Krok 6
Krátce ovaříme čtyři mrkve a menší celer. Necháme vychladnout. Jemně nasekáme 150 gramů dobré šunky a jednu menší cibuli. Dva tavené smetanové sýry rozetřeme se 150 gramy dobré majonézy nebo s kelímkem pomazánkového másla. Smícháme se zeleninou a šunkou. Mažeme na plátky veky nebo podáváme s celozrnným pečivem. Můžeme obložit sezonní zeleninou.