Jak udělat broskvové knedlíky | recept
Jak udělat broskvové knedlíky | recept. Recept na domácí broskvové knedlíky z pařeného těsta. Broskvové knedlíky nedají moc práce, a tak je můžeme uvařit jako poměrně rychlou večeři. Ovšem broskvový knedlík – ozdoben například žervé nebo kyselou smetanou – můžeme podat jako teplý zákusek i při slavnostnější tabuli. Výsledek je efektní – a práce snadná. Nabízíme recept a pracovní postup na domácí broskvové knedlíky.
Co je potřeba
suroviny podle návodu
kuchyňské vybavení a zařízení
Krok 1
Broskve při vaření nepustí mnoho šťávy a jejich chuť se varem prakticky nezmění. Na knedlíky můžeme použít nektarinky i broskve plstnaté. Ty ovšem před použitím sloupneme – na vrcholku křížem nařízneme, spaříme vřelou vodou a po dvou minutách snadno oloupeme. Broskve nařežeme na čtvrtky.
Krok 2
Na přípravu jemných broskvových knedlíků můžeme využít takzvané pařené těsto. Čtvrt kilogramu hrubé mouky spaříme 2,5 decilitry vřelého mléka a dobře rozmícháme. Necháme vychladnout. Mezitím utřeme 50 gramů rostlinného tuku se dvěma vejci, 30 gramy cukru a větší špetkou soli.
Krok 3
Přidáme zchladlou moučnou kaši a vypracujeme těsto, které musí být tužší, ale vláčné. Kdyby bylo těsto příliš řídké, můžeme přidat hrstičku mouky. Dobře vypracované těsto se nelepí na ruce ani na stěny zadělávací mísy.
Krok 4
Těsto překlopíme na pomučenou pracovní plochu. Válečkem je vyválíme na tenčí placku. Průběžně sledujeme, zda se těsto nelepí k podložce. Když se lepí, podsypeme je moukou. Právě tak otíráme trochou mouky i váleček. Těsto rozkrájíme na čtverce. Na každý položíme kousek broskve.
Krok 5
Kousky broskví zabalíme do čtverečků z vyváleného pařeného těsta. Před samotnou prací si dobře omyjeme a osušíme ruce, protože potom se nám na ně nebude těsto lepit. Podlouhlé čtvrtky broskví se do těsta balí poměrně snadno.
Krok 6
Zabalené knedlíky odkládáme na pomoučenou plochu. Do většího hrnce nebo kastrolu dáme vařit vodu. Osolíme ji lžičkou soli. Když se voda začne vařit, vložíme do ní opatrně jeden knedlík po druhém. Abychom se neopařili, můžeme si pomoci naběračkou - vřelá voda nebude po vložení knedlíku stříkat, jako kdybychom jej do vody házeli.
Krok 7
Po minutě varu knedlíky opatrně odlepíme ode dna. Vaříme čtyři minuty po jedné a čtyři minuty po druhé straně. Po této době vytáhneme jeden knedlík na zkoušku – rozkrojíme, abychom zjistili, zda je dobře provařené těsto i ovoce. Zkušené kuchařky poznají uvařenost pouhým píchnutím do knedlíku přímo v hrnci. Uvařené knedlíky vybereme děrovanou naběračkou, vkládáme do mísy a trochu pomastíme máslem, aby se neslepily.
Krok 8
Broskvové knedlíky mají velmi jemnou chuť. Proto výtečně chutnají s kyselejšími mléčnými výrobky – s tvarohem, zakysanou smetanou, žervé nebo s jogurtovou polevou.