Jak využít v domácnosti máslo | recepty
Jak využít v domácnosti máslo | recepty. Máslo má v české kuchyni nezaměnitelnou pozici pro svou lahodnou chuť a vůni. Stále však platí, že konzumaci másla by měli omezit lidé s cévními potížemi a s vysokým obsahem cholesterolu. Jsou různé náhražky másla a v současném stravovacím trendu hojně využívané, ale svým složením a hodnotám se svou kvalitou nemohou pravému máslu vyrovnat. Máslo je určené spíše pro studenou kuchyni a cukrářské výrobky, není vhodné na smažení.
Co je potřeba
- máslo
- čerstvé bylinky
- česnek
- cibulka
- kari koření
- pepř, sůl
Krok 1
V dnešní moderní kuchyni je bylinkové máslo dost populární, ale v prodejní nabídce se s ním běžně nesetkáváme. Takové máslo si snadno můžeme vyrobit sami. Není to nijak pracné. Necháme máslo změknout a utřeme se solí. Najemno nakrájíme cibulku a přidáme jemně nasekané bylinky - pažitku, oregano, tymián nebo zelenou petrželku. Dobře promícháme a dáme do chladna ztuhnout. Bylinkové máslo můžeme použít na maso, na přílohy.
Krok 2
Nejlépe se hodí ke steakům. Česnekové máslo si připravíme z 5 stroužků česneku. Stroužky oloupeme a lisem na česnek prolisujeme nebo na jemném struhadle nastrouháme. Česnekovou pastu smícháme se změklou kostkou másla. Okořeníme pepřem, upravíme do nějakého tvaru a necháme vychladit.
Krok 3
Takto ochucené máslo se nejvíc hodí ke drůbeži. Změklé máslo smícháme s troškou kari koření, jednoduše jej upravíme do nějakého tvaru, třeba do roličky a dáme ztuhnout do chladna.
Krok 4
Jak snadno utřít máslo? Do pěny se dá máslo nebo i rostlinný tuk utřít velmi snadno a rychle, když k tomu přidáme na špičku nože trošku mouky.
Krok 5
Máslo snadno vstřebává vůni svého okolí, proto jej před jeho uskladněním dobře zabalíme nebo dáme do uzavřené nádoby. Máslo musíme vždy uchovávat v chladu, ale nemusí být vždy v ledničce na nejstudenějším místě, jinak by nešlo dobře roztírat na pečivo. Pokud nemáme podmínky pro vytvoření chladného prostředí, když jsem například v přírodě delší dobu, uskladníme máslo do slané vody, aby nežluklo. Nejlepší je slanou vodu převařit, pak ji necháme vychladnout a do ní máslo zcela ponoříme. Uložíme, pokud to jde, na nejchladnější místo.
Krok 6
Zapomněli jste včas vyndat máslo z ledničky a potřebujete ho rychle zpracovat? Jednoduše jej nahrubo nastrouhejte do misky a pak rozetřeme doměkka.
Krok 7
Pokud rozehříváte na pánvi máslo, které ve vyšších teplotách začne prskat a přepalovat se, přidejte k němu na špetku nože soli nebo k němu přilijte trošku rostlinného oleje.
Krok 8
Máslo má v domácnostech i jiné uplatnění než jen v kuchyni. Skvrny od asfaltu, smůly, dehtu, fermeže nebo trávy potřete máslem, které tyto skvrny vyčistí. Stejně tak můžete máslo použít na čištění lakované obuvi.