Jak uvařit cibulovou polévku | recept
Cibulová polévka | trochu jiný recept. Předpisů na cibulovou polévku francouzského nebo španělského typu (se sýrem, nebo zapečenou či s toasty) koluje poměrně značné množství. Proto přinášíme návod, jak udělat cibulovou polévku trochu jinak. Výhodou receptu je, že se vaření dá v kterékoliv fázi ukončit a polévka je „jedlá“. Po úplném dokončení je ovšem výtečná.
Co je potřeba
- Čtyři cibule
- Tuk, sůl, mletý pepř
- Litr vývaru nebo jedna polévková kostka
- Dvě vejce
- 100 ml sladké nebo zakysané smetany
Krok 1
Cibule je zeleninou a kořením zároveň. Její předností je celoroční dostupnost a nízká cena. U nás se jedná o zeleninu nejrozšířenější. Cibule je silně aromatická. Pěstuje se v několika druzích a mnoha odrůdách. Na přípravu cibulové polévky postačí běžná kuchyňská bílá cibule.
Krok 2
Na jeden litr polévky budeme potřebovat čtyři cibule, lžíci másla, oleje nebo dobrého sádla, litr vývaru, a nebo jednu kostku polévkového koncentrátu, sůl, pepř, dva žloutky a jeden decilitr smetany. Na vložku do polévky zbylé bílky, trochu oleje a tři lžíce mouky.
Krok 3
V hrnci na polévku rozpustíme lžíci másla a lžíci oleje nebo sádla. Cibule loupeme, omyjeme a rozkrájíme na kolečka. Na tuku je opékáme do zlatohnědé barvy. Snížíme plamen nebo teplotu sporáku na střední hodnotu, abychom cibuli nepřipálili.
Krok 4
Připravíme si litr přecezeného čistého vývaru: může být hovězí (z masa i z kostí), z drůbežího masa nebo ze zeleniny. Jestliže vývar nemáme, vypomůžeme si kostkou polévkového výtažku. Protože chutnají všechny skoro stejně, je celkem jedno, jaká kostka to bude. Vývarem zalijeme cibuli.
Krok 5
Vývar s cibulí okořeníme mletým pepřem a prováříme – alespoň patnáct minut. Jestliže nemáme moc času, trpělivosti nebo další potřebné suroviny, můžeme cibulovou polévku konzumovat už v této fází. S osmaženými chlebovými krutony bude dobrá. Ale pokračujeme.
Krok 6
V deci sladké nebo zakysané smetany (s úspěchem byly vyzkoušeny obě varianty) rozmícháme dva žloutky. Smetanu se žloutky vlijeme do vařícího se vývaru s cibulí. Necháme projít varem. A opět nastává uzlový bod, kdy je možno vaření ukončit a cibulovou polévku podávat. Pokračujeme dál.
Krok 7
Protože se kolem našeho stolu někdy sejdou strávníci, kteří zeleninu plovoucí v polévce nemají rádi, a nota bene cibuli, vezmeme ruční mixér a polévku rozmixujeme do hladké konzistence. Vznikne lahodný smetanový nepříliš hustý krém, který není ničím dalším kořenit.
Krok 8
Ze zbylých bílků a tří lžic polohrubé mouky umícháme řídké těstíčko. Přelijeme do sáčku, shrneme k jednomu roku a malý cípek odstřihneme. Na pánvičce rozpálíme olej, do kterého vymačkáváme drobné tvary těstíčka. Osmažíme je z obou stran, ale nesmíme je připálit.
Krok 9
Polévku v talířích posypeme sekanou petrželkou, libečkem nebo pažitkou. Osmaženou vložku si dává každý sám. Polévku podáváme hodně horkou.