Jak udělat staročeský bramborový salát | recept
Jak udělat staročeský bramborový salát | recept. Recept na staročeský bramborový salát – tradiční bramborový salát našich babiček. Podle původní receptury české učitelky, propagátorky zdravé výživy a autorky řady kuchařek Marie Janků-Sandtnerové (1885 Praha – 1946 Řevnice) se bramborový salát připravoval kromě brambor, okurek, cibule a vajec také z jablka, slanečků, kapary a nakonec dochutil a dozdobil citrónem a petrželkou.
Co je potřeba
- brambory 750 g
- sladko kyselá okurka 5 ks
- 1 větší české jablko
- vařené vejce 4 ks
- půl slanečka
- 0,5 dkg kaparů (1/4 lžičky)
- cibule 2 ks
- sůl, pepř
- citrón
- petrželka kudrnka
Krok 1
Připravte si majonézu, například podle tohoto receptu: recept na majonézu.
Krok 2
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Po změknutí brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na kostičky nakrájejte také okurky. Oloupejte jablko a nakrájejte jej na stejně velké kostičky. Nasekejte slanečky, kapary a cibuli.
Krok 3
Mezitím dejte vařit vejce natvrdo (cca 8 minut).
Krok 4
Přísady do bramborového salátu smíchejte, bramborový salát zamíchejte a podle chuti dosolte, opepřete a okyselte.
Krok 5
Pak bramborový salát urovnejte na mísu a nechejte jej ve studenu uležet několik hodin. Bylo také zvykem, že se prsty udělaly do zarovnaného bramborového salátu díry, aby salát mohl dýchat.
Krok 6
Před podáváním staročeského bramborového salátu dochuťte citrónem a petrželkou.