Jak zpracovat přebytek jablek | recepty
Sadaři, pěstitelé ovocných stromů (a nebo jejich partnerky) si s nadúrodou jablek dokážou poradit. Co si má ale počít člověk ryze městský, který náhle k většímu množství jablek přijde? Městské sklepy nejsou na uskladnění ovoce vhodné a zejména podzimní jablka rychle podléhají zkáze. Jak zpracovat přebytek jablek? Co takhle jablečný kompot, jablečná přesnídávka, jablečná povidla nebo křížaly z jablek?
Co je potřeba
- jablka
- kuchyňské vybavení
Krok 1
Může se to stát jakkoliv: koupíme chalupu či domek s ovocným sadem, dostaneme pěstitelské přebytky od rodiny či přátel z venkova. Žijeme-li ve městě, a nebo dokonce v paneláku, nemůžeme jablíčka naskládat do sklepu. A jestli, do měsíce nám z poloviny shnijí a z druhé seschnou. Proto je lepší obětovat trochu času, práce a surovin a jablka zpracovat. Je pravda, že se tepelnou úpravou zničí většina vitaminu C, ale získáme ovocné produkty, o jejichž složení nemusíme pochybovat. Domácí výrobky z jablek uvítají zejména rodiny s dětmi, lidé trpící alergiemi (není-li to alergie na jablka) a lidé se zhoršeným trávením nebo oslabení dlouhodobou nemocí.
Krok 2
Jablečný kompot | recept
Jablíčka oloupeme (slupky nevyhazujeme), překrájíme na osminky a odstraníme jádřince (nevyhazujeme). Máme-li nástroj, kterým odstraníme jadřinec a zároveň nakrájíme jablko na dílky, můžeme použít. Do sklenic s objemem 0,75 litrů naskládáme dílky jablek, zasypeme dvěma lžícemi cukru (není nutný, a nebo použijeme diabetické sladidlo), zalijeme vodou, uzavřeme a 25 minut sterilizujeme. Jablečný kompot chutná zejména k pečenému masu s bramborem, na mléčných obilninových kaších nebo jako lehká a osvěžující svačina pro nemocné se zvýšenou teplotou.
Krok 3
Jablečný kompot k rychlé spotřebě | recept
Kuchyňsky upravená jablka překrájíme na čtvrtky a do změknutí povaříme s plátky chemicky neošetřeného (nebo důkladně omytého) citronu, třemi kousky celé skořice a asi pěti kousky hřebíčku. Podle chuti přisladíme. Kompot je dobrý i vlahý, ale vychlazený osvěží i zasytí.
Krok 4
Jablečná přesnídávka | recept
Zejména maminky malých dětí si mohou připravit vlastní ovocnou přesnídávku pro děti. Oloupaná a odjadřená jablka vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a pod pokličkou necháme rozdusit. Můžeme k tomu využít i mikrovlnku, v níž odpadá riziko připálení. Pak jablíčka rozmixujeme (třeba ručním ponorným mixerem)v případě potřeby mírně přisladíme (záleží na kyselosti jablek). Pyré nalijeme pomocí nálevky do malých skleniček a sterilizuje asi dvacet minut. Do základního hmoty můžeme připadat jiné ovoce (třeba i jahody nebo maliny z mrazáku) nebo přimíchat skleničku domácího džemu. Získáme ovocnou přesnídávku s chutí přidaného ovoce. Zavařené přesnídávky skladujeme v chladu a temnu. Jestliže ovocné pyré zamrazíme, máme pro děti oblíbenou ovocnou dřeň.
Krok 5
Polotovar na moučníky | recept
Jablíčka oloupeme a na hrubém struhadle ostrouháme (?ohryzky? a slupky nevyhazujeme). Nastrouhaná jablka napěchujeme do zavařovaček 0,75, nic víc nepřidáváme. Jablka sterilizujeme 25 až 30 minut při 95 stupních Celsia. Připravili jsme si rychlý polotovar pro přípravu jablečných koláčů, závinů nebo jiných moučníků. Koření a cukr přidáme až při konečné úpravě.
Krok 6
Křížaly z jablek | recept
Jablka omyjeme a osušíme. Ostrým nožem vykrojíme „babák“ a část kolem stopky (jsou tam nečistoty). Rozkrájíme na dílky na zbavíme jadřinců. Tuto práci nám usnadní nástroj na vykrajování a dělení jablek. Křížaly z jablek sušíme při mírném teple, jen volně proudící vzduch je neusuší. Můžeme použít elektrickou sušičku (ale má poměrně velkou spotřebu proudu). Nebo křížaly z jablek můžeme sušit v troubě (položené na sítěnou podložku, aby vysychaly i zespodu. Troubu ohříváme jen na 50 stupňů Celsia a necháme pootevřená dvířka, aby vlhko unikalo. Trochu nezvyklý, ale energetický a efektivní způsosob je navléknout dílky jablek na šňůru (pomocí silné jehly) a položit přes žebra radiátoru (podložíme čistou utěrkou, aby se topné těleso neznečistilo). Šňůra nám usnadní další manipulaci (nerozsypou se). V topné sezoně jsou křížaly za pár dní suché a místnost je provoněna přírodním aroma. Křížaly z jablek jsou zdravou pochoutkou k mlsání „mezi jídly“ či k „automatickému“ pojídání při sledování televize a podobně. Křížaly z jablek zahánějí hlad a podporují střevní peristaltiku.
Krok 7
Ovocný čaj – jablečný čaj | recept
Odpad vzniklý při čistění (omytých) jablek oloupané slupky a jadřince, nevyhazujeme. Můžeme je těžším ostrým nožem nasekat na malé kousky, rozložit na pergamen a usušit. Dobře usušenou drť uložíme do dobře těsnící sklenice a používáme pro přípravu skutečně ovocného čaje. Buď jablečnou sušinou naplníme sítko v konvici, zalijeme vřelou vodou a necháme vylouhovat. Nebo zbytky jablíček dvě tři minuty prudce povaříme a pak necháme pod pokličkou macerovat. Jablečný čaj voní a má jemně nasládlou chuť, takže ani děti ho obvykle nechtějí přislazovat. K sušeným jablkům můžeme přidat i jiné přísady: koření, citrusy, zázvor nebo sáček aromatického černého čaje.
Krok 8
Jablečná povidla | recept
Jablka oloupeme, odjádříme a nakrájíme na malé kousky (nebo rozstrouháme). Rozdusíme, stáhneme plamen a při nízké teplotě pomalou vaříme, až masa zhoustne. Nebo rozdušená jablka přelijeme do pekáče a necháme odpařit pečením v troubě, a to při teplotě asi 180 stupňů Celsia. Povidla občas zamícháme. Hustota by měla být taková, že se po tahu vařečkou vytvoří jen pomalu se uzavíjící brázda. Povidla jsou vhodná do koláčů (i svatebních) nebo na palačinky či lívance.
Krok 9
Pěstitelé jablek, kteří mají ovoce opravdu velké množství, odvážejí jablka do nejbližší moštárny, kde si nechají jablka vylisovat na jablečný mošt. Jeho domácí příprava je sice také možná, ale je-li moštárna v dosahu, je lepší svěřit přípravu zkušenějším. Jablka rovněž odvážejí do pěstitelských pálenic k přepálení na jablečnou kořalku (jablkovice, kalvádos) a nebo nechávají jablečnou šťávu zkvasit na jablečné víno (cidr). Existuje více předpisů a způsobů.