Jak vykostit kapra či jinou rybu jedním tahem
Rybí kosti v krku nikoho nepotěší. Proto zvláště o Vánocích vymýšlíme různé finty na odtranění kostí z rybího tělo co nejrychleji a nejspolehlivěji. Zde je osvědčený a skutečně snadný způsob, jak z kapra udělat měkký bezpečný filet.
Co je potřeba
ryba (pro začátek volíme větší rybu pro získání zručnosti)
ostřejší širší nůž
prkénko
Krok 1
Celého kapra, s kůží, bez kůže, jak kdo rád, vezmeme pevně do ruky a opřeme břichem o stůl. Ostrým nožem nařízneme kaprovo masíčko u hřbetní ploutve a poté sjedeme nožem až dolů, přímo po žebrech.
Krok 2
Tím získáme polovinu kapra absolutně bez velkých kostí, může se však stát, že v oblasti ocasu, kde jsou kosti jemnější, to dá malinko více práce nebo že nějaká ta jemnější kostička zůstane. Obvykle se ale vše podaří a čtenáři JakTak jsou vysloveně zruční.
Krok 3
Na toto odkošťování se však hodí alespoň na začátek zvolit spíše většího než menšího kapra - má větší kosti. Takto připravené řízky již zpracováváme ve štědrovečerním čase přirozeným způsobem našich tradic a kostičky v krku již nezaskočí.
Větší ryba - větší kosti. Zvláště na první pokus této metody doporučujeme zvolit větší kus, na němž si techniku osvojíte. Dobře ansotřený nůž velmi pomůže.
V krajním případě by mohlo dojít k lehčímu pořezání. Nedoporučujeme dětem a za nevhdoných podmínek (rošivé monety ap.)