jaktak.cz

Jak pěstovat brambořík

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Brambořík byl oblíbenou květinou našich babiček. Ale najdeme ho v obchodech i dnes, a to hlavně v předvánočním období. Dnes je bohužel vnímán jako krátkodobá rostlina – po odkvětu se jednoduše vyhodí. Ale máte-li doma chladnější místnost, můžete ho bez problémů pěstovat celou řadu let.

Krok 1

Původní druh bramboříku Cyclamen persicum na trhu nenajdete. Jak už název napovídá, její původní domovinou jsou hory středomoří a malé Asie. Původní druh byl velmi malého vzrůstu. Dnešní kříženci jsou zhruba 2x větší a od své původní předlohy se liší nejenom velikostí, ale i barvou květů a někdy i vůní. K sehnání jsou i tzv. miniaturní bramboříky.

Krok 2

Bramboříky milují světlá stanoviště, na které v žádnou denní hodinu nedopadá přímé slunce. Vyhovuje jim i světlejší polostín. Důležitá je také přiměřená teplota. Bramboříku se nejlépe daří při 12-15 °C. Minimum pro pěstování je 10 °C, maximum 18 °C. Při nepříznivé teplotě rostlina strádá a nekvete.

Krok 3

Zálivku potřebuje brambořík vydatnou a to i při nižších teplotách. Zaléváme odstátou vodou do podmisky. Nikdy ne přímo na hlízu – hrozí uhnívání poupat a listů. Vodu, která zůstane v misce hodinu po zalití vylijeme. Listy je vhodné dvakrát do týdne pokropit vodou z rozprašovače, nebo květináč postavit na misku s vlhkými oblázky. Bramboříky hnojíme v období růstu a kvetení. Při tvorbě nových listů hnojíme 1x za 14 dní, při kvetení pak 1x za týden. Používám hnojivo pro kvetoucí pokojové rostliny v doporučené koncentraci.

Krok 4

K pěstování bramboříku používáme jednotnou zeminu nebo substrát s přídavkem rašeliny. Brambořík přesazujeme vždy po nasazení nových listů do o něco většího květináče.

Krok 5

Brambořík ponecháme na světlém místě a snížíme zálivku. Jakmile začnou listy žloutnout a opadávat, zakopeme květináč venku na stinném místě. Stále střídmě zaléváme. Po nasazení nových listů můžeme brambořík odnést zpět do místnosti, nebo ho ponechat venku celé léto a uklidit ho až před příchodem přízemních mrazíků.

Krok 6

Častý problém pokojově pěstovaných bramboříků. Příčinou je obvykle vysoká teplota, nízká zálivka, nedostatečná vlhkost vzduchu nebo sluneční úpal. Někdy se může stát, že listy bramboříku jsou malé a zakrňují. Příčinou je roztoč a jedinou obranou je okamžité odstranění napadených částí. Postřiky nejsou příliš účinné.

Krok 7

Brambořík můžeme množit docela snadno rozdělením hlízy. Obě části necháme přes noc zaschnout a pak přesadíme do samostatného květináče. Hlízy dělíme v období klidu. Další možností je výsev semen, které vzniknou z květů, pokud je po odkvětu neodstraníme. Semena vysejeme na běžný substrát a necháme ve tmě klíčit. Zaléváme mírně pomocí rozprašovače. Teplota by se mělo pohybovat mezi 18-20 °C.

V obchodě můžete koupit několik různobarevně kvetoucích bramboříků a sesadit je do půvabného aranžmá.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-bramborik.html