Přejít k hlavnímu obsahu

Jak správně zmrazit zeleninu

Jak správně zmrazit zeleninu

Když sezóna čerstvé zeleniny skončí, co nestihneme zpracovat hned, musíme co nejlépe uskladnit na horší časy. Výbornou metodou uchování zeleniny přes zimu je mrazení. Při správném postupu zmrazení si zelenina zachová většinu vitamínů a nutričně cenných látek. A navíc je po vyjmutí z mrazáku ihned připravena ke kuchyňskému použití.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Mgr.R.Jetmarová (neověřeno) | Čt, 09/25/2014 - 00:07

Jste jedineční. Vždy se těším na další rady.Díky.
rujet

poetkavlasta (neověřeno) | Ne, 05/10/2015 - 12:20

Některé zeleniny zmrazuji i bez blanšírování:
Nakrájené fazolové lusky, celé plody petržele, (v zimě prodaávají už jen pastiňák) To potom použiji pod svíčkovou. Také jsem si zvykla mrazit oloupaný celer nakráj. na l cm plátky, zůstane v alobalu krásně bílý, v lednici se mi vždy část zkazila.Potom obklanšíruji a obalím jako řízek a vysmažím. Nebo použiji tak jak je do polévky.
Také si ovařím trochu mrkev v osol. vodě nechám vychladit, potom nakrájím na kolečka a dám zmrazit do malých sáčků. Potom kdykoliv použji jako přílohu k obědu tak, že chvilku hodím na pánev s máslem, dosolím a opepřím. Je to příjemná příloha k bramborové kaši a kousku masa.

poetkavlasta (neověřeno) | Ne, 05/10/2015 - 12:26

Jako tvořítko na zmrazování bylinek je možné použít prázdnou formičku z bonboniery, která má větší bombony. Dobře se to z ní vytlačuje. Plné tvořítko vložím ještě do polyetylenového sáčku a zalepím nebo zaváži.
Větší množství natě ('petržel, kopr, cibulka apod.) dávám do plast. krabiček, popíši a lžící potom naškrábu do hotové polévky.
Hlavně v zimě tyto mražené bylinky, dají pokrmům velký šmrnc!

Marie Indrova (neověřeno) | So, 09/12/2015 - 06:27

Jste opravdu vynikající nemá to chybu.Jsem s vás nadšena.Děkuji. ******

Babikuby (neověřeno) | So, 04/30/2016 - 21:44

Bezva nápady, moc ráda čtu vaše rady. Děkuji!!!

Další zajímavé články

Jak skladovat čerstvé potraviny
Jak skladovat čerstvé potraviny | rady
Jak skladovat čerstvé potraviny | rady. Běžně se stává, že některé potraviny, které nakoupíme, ihned nezpracujeme. Ne vždy odhadneme, kolik přesně toh…
Jak správně uskladnit brambory | rady
Jak správně uskladnit brambory | rady
Jak správně uskladnit brambory | rady. Předtím, než brambory uložíme, necháme je od sklizně tak 2 až 3 týdny vydýchat v suchu a teple. Brambory před u…
Jak vařit v elektrickém parním hrnci
Jak vařit v elektrickém parním hrnci
Proč vařit v parním hrnci, proč si pořizovat další „krám“ do domácnosti? Pro štíhlou linii, pro báječnou chuť připraveného jídla nebo pro zdraví. Vaři…
Jak spolehlivě větrat
Jak spolehlivě větrat
Jak spolehlivě větrat | rady a tipy. Větrat se musí, ať jsme doma nebo v kanceláři. Výměna vzduchu by ale měla mít také určitá pravidla. Cílem je…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.