Jak připravit maurský špíz – tapas | recept
Maurský špíz | recept. Maurský špíz je velmi povedená chuťovka původem ze Španělska. Podává se obvykle jako tapas. Příprava je velmi jednoduchá. Základem je alespoň dvanáctihodinové marinování v lednici. Samotné smažení je rychlé a výsledek jedinečný. Špízy můžete také grilovat nebo dozlatova upéct v troubě (nezapomeňte hojně potírat marinádou). Tohle prostě musíte vyzkoušet!
Co je potřeba
- 150 ml olivového oleje
- 1 lžička nasekaného tymiánu
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžička mletého chilli
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička kmínu vcelku
- 1 lžička sladké papriky
- 700 g vepřového masa
Krok 1
Bylinky opláchneme, oklepneme a nasekáme najemno. Vložíme do mísy, zalijeme olivovým olejem a přidáme všechno koření. Dobře promícháme. Vepřové maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky velikosti sousta. Vložíme do marinády, několikrát otočíme a uložíme zakryté do chladničky přes noc. Pokud možno vše několikrát během této doby promícháme.
Krok 2
Druhý den maso vyjmeme z chladničky a marinádu povaříme na mírném ohni asi 10 minut. Maso si mezitím napícháme na připravené dřevěné špízy. Dřevěné špízy by měly být předem namočené.
Krok 3
Rozpálíme olej a nachystané maso na něm ze všech stran opečeme. Zpočátku poléváme malým množstvím marinády. Maurské špízy podáváme ihned nejlépe s čerstvým pečivem. Jako příloha se ke špízům hodí i lehký zeleninový salát nebo sýr. Dobrou chuť!