Jak připravit kreolskou salsu
Kreolská salsa (nebo také salsa criolla) je výborná jihoamerická omáčka se španělskými kořeny. Výborně se hodí pečenému či grilovanému masu, k mořským plodů a pokrmům z nich, nebo jako skvělý dip na chleba či k chipsům.
Co je potřeba
- 2 papriky
- 4 rajčata
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- šťáva z ½ limetky
- ½ lžíce oregana
- špetka soli
- špetka pepře
- podle chuti římský kmín
Krok 1
Nejdříve očistíme papriky a nakrájíme je na kostičky. Vybrat si můžete ze dvou kombinací: 2 zelené nebo 1 zelená a 1 červená. Každopádně by měly být velké a šťavnaté. Cibuli také oloupeme a pokrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme malé množství olivového oleje, vsypeme papriku a cibuli a na středním plameni chvíli opékáme.
Krok 2
Mezitím spaříme a oloupeme rajčata. Jde to jednoduše. Rajčata ponoříme na minutu do vroucí vody a poté přelijeme studenou. Poté vydlabeme dužinu se semínky a zbytek nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme a vše přihodíme k opékající se zelenině. Přidáme limetkovou šťávu a koření.
Krok 3
Přivedeme k varu a odstavíme z plamene. Po vychladnutí servírujeme v malých mističkách nebo přímo promícháme s libovolně upraveným masem či rybami. Jestliže nechcete salsu servírovat hned, přendejte ji do dobře uzavíratelné nádobky. V chladničce vám díky tomu vydrží až 5 dní.
V Argentině přidávají do salsy i několik lístků zelené petržele. Salsu můžeme připravit i za studena. V takovém případě namočíme oloupanou cibuli na deset minut do slané vody. Pak ji spolu s očištěnou paprikou, spařenými rajčaty a dalšími ingrediencemi rozmixujeme. Vydrží v lednici 2-3 dny.