Jak na čištění sporáku | rady
Jak na čištění sporáku | rady. Připečená mastnota od jídla na sporáku je nevzhledná, tmavá, rezavá a odpuzující. I když kamna po každém vaření omyjeme a čas od času tomu věnujeme důkladnější pozornost, drhneme a drhneme, kýžený výsledek to není. To, co se připeklo, prostě vyčistit jen tak nejde. A že jsme toho vyzkoušeli už dost. Zkuste to třeba tímhle. Jde to vážně dobře.
Co je potřeba
sůl
prášek na praní
tekutý prací prostředek
igelitový pytel
škrabka na led
Krok 1
Jděte na to škrabkou na led
Nejdřív vypněte všechny hořáky, kontrolky - to je zásadní věc. Zanesená místa postříkejte univerzálním mazivem WD-40 ve spreji a nechte působit 10 minut. Pak budete příjemně překvapeni, jak to jde seškrabovat umělohmotnou škrabkou na led. Potom hořáky a všechny čištěná místa omyjte mýdlovou vody a otřete do sucha.
Krok 2
Posolte tu mastnotu
Pokud vám při pečení masa přeteče z pekáče tuk, posypte tu loužičku mastnoty solí, aby se nepřipekla. Pokračujte normálně v pečení. Po dopečení a vychladnutí uvidíte, že posolený tuk se změnil v hromádku popela, kterou snadno odstraníte.
Krok 3
Připečenou mřížku posypte práškem na praní
Při grilování jsou nejvíc připečené mřížky grilovací pánve. Abyste se vůbec nenadřeli, zahřejte pánev a posypte práškem na praní. Na prášek položte navlhčenou utěrku. Aby to bylo jednodušší a nemuseli jste prát látkovou utěrku, použijte mokrou papírovou utěrku. Asi za 20 minut ji sundejte a budete překvapeni, jak snadno půjdou seškrabovat napečeniny.
Krok 4
Mřížku dejte do pytle
Napečený a špinavý rošt z trouby by šel dobře vyčistit, kdybyste ho ponořili do mýdlové vody ve vaně. Ale kdo by potom zase myl tu zmaštěnou a znečistěnou vanu? To byste si moc nepomohli. Místo vany je dobrý silnější igelitový pytel. Dejte do něj necelý šálek tekutého mýdla nebo nějakého saponátu na mytí, jeden šálek bílého octa a horké vody tolik, abyste pytel naplnili. Pytel dobře zavažte a teď ho klidně do té vany dejte. Ve vaně byste měli mít napuštěnou teplou vodu, aby teplá voda v pytli tak snadno nevychladla. Pytel tam nechte asi jednu hodinu. Pak mřížku z pytle osvoboďte, oškrábejte. To budete koukat, jak jde špína dobře dolů!