Jak vyrobit vyškrabávané kraslice
Technika vyškrabávání kraslic pochází ze Slovácka. Nejčastěji se používají černo-bílé vzory, které se o skořápky vyškrabávají jemným pilníkem. Chce to hodně trpělivosti a velkou zručnost, ale nebudeme-li trvat na miniaturních detailech a dokonale geometrické přesnosti, můžeme si podobný originální kousek vyrobit i doma...
Co je potřeba
- obarvené vajíčko
- ořezanou měkkou tužku
- jemný pilník nebo špičaté nůžky
- kousek špekové kůže
Krok 1
Barva Nejdříve si vajíčko obarvíme. Většinou se uvádí, že potřebujeme anilinové nebo lihové barvy, ale velmi dobře postačí i sytá barva z cibulových slupek, kterou jsem použila i já, nebo barevné tuše, kterými vajíčko natřete. Barvu nechte dobře zaschnout. Vajíčko zásadně používáme uvařené natvrdo. Jestliže máte strach, že se vám vajíčko zkazí a váš výtvor nevydrží více než jednu sezónu, nemusíte se bát. Stačí nechat vajíčko dobře vyschnout na vzduchu. Po několika měsících bude seschlý obsah zřetelně chrastit. Poté můžete vajíčko uložit do krabice, kde vám vydrží opravdu mnoho let. Navíc vyschlá vajíčka nejsou tak náchylná k poškození jako výfuky.
Krok 2
Vzor Měkkou, dobře ořezanou tužkou, si na vajíčka tenkou linkou předkreslete vybraný vzor. Pokud možno se pro začátek vyhýbejte kruhům, protože se vyškrabávají asi nejhůř. Volte jednoduchý motiv.
Krok 3
Ostrý hrot je důležitý Nyní najděte něco s ostrým hrotem. Nejlepší je jehlový pilník, ale můžete použít prakticky cokoliv. Třeba manikurní nůžky, kružítko, kapesní nůž atd. Jen se připravte na to, že některé předměty se drží o něco hůř. Začněte opatrně vyškrabávat. Začněte od těch nejmenších plošek a postupně se propracujte k těm největším. Pracujte pomalu a pečlivě, protože chyby se zde prakticky nedají opravit. Připravte se také na to, že vyškrabáváním vzniká spousta jemného prachu, takže si svou práci vezměte raději do kuchyně, než na nový bílý gauč.
Krok 4
Vysoký lesk Když jste se svým výtvorem spokojeni,ale zdá se vám, že je výsledná barva vajíčka příliš matná, přetřete ho kouskem špekové kůže. A máte hotovo.
Pro začátek se nepouštějte do více než jednoho nebo dvou kousků. Necvičené ruce vás začnou brzy bolet.