Jak si vyrobit domácí medové pivo
Medové pivo - to je potěšení pro každého pivního labužníka. Vyrobit si ho můžeme v domácím prostředí a už za několik dní jej ochutnávat. Výroba není náročná a nebudeme k tomu ani potřebovat žádné speciální přístroje.
Co je potřeba
1,2 kg medu
9 l vody
20 g chmele
hrnec
plátěný pytlík
pivní kvasinky
demižon
Krok 1
Nejprve připravený med uvaříme s vodou. Směs vaříme zhruba půl hodiny. Cílem je dosáhnout 10 litrů, proto odpařenou vodu doplňujeme.
Krok 2
Do hrnce s medem a vodou vložíme plátěný pytlík obsahující 20 gramů chmele. Celé necháme vařit dalších 30 minut. O chmel můžeme požádat v nejbližším pivovaru.
Krok 3
Po vychladnutí vyjmeme 1 litr a do něj nasypeme 5 gramů pivních kvasinek. Necháme odstát na teplém místě šest až deset hodin. Roztok pak přelijeme do demižonu i se zbylými 9 litry a zavřeme tenkou tkaninou.
Krok 4
3 až 5 dní necháme kvasit, pak přemístíme do sklepa, zhruba na 6 až 9 dní. A stáčíme do lahví nebo do soudku dle libosti.