jaktak.cz

Jak vyhrát Osadníky z Katanu | návod

Jak vyhrát Osadníky z Katanu | návod. Osadníci z Katanu - tento pojem se v České republice stal před pár lety doslova fenoménem. Je to společenská hra, v níž osídlujete ostrov, obchodujete se svými protihráči, zakládáte nové osady a budujete města. Pravidla hry vypadají na první pohled velmi složitá, ale stačí jedna hra a všechno pochopíte. Přitom platí, že kdo si zahraje Osadníky z Katanu jednou, bude s nejvyšší pravděpodobností chtít hrát znovu. Pokud jste i vy propadli kouzlu této hry, určitě vás budou zajímat tipy, které vám zaručeně pomohou vyhrát.

Krok 1

Suroviny

Výběr čísel a typů surovin, které země produkuje, je největším strategií celé hry. Často se od tohoto rozhodnutí pak odvíjí vaše ne/úspěchy. Na začátku hry jsou nejdůležitějšími surovinami dřevo a cihly. Snažte se proto umístit své první vesnice tak, abyste měli k těmto surovinám přístup. Dostatek dřeva a cihel vám zajistí zdroje pro stavbu cest a vaši expanzi po ostrově Katan. V pozdější fázi hry budete potřebovat i hodně kamení a obilí pro stavbu měst, proto je dobré vyhlédnout si takové místo pro druhou vesnici. Asi nejméně potřebnou surovinou je ovčí vlna.

Krok 2

Strategie obsazování čísel

Snažte se své první vesnice umístit v sousedství čísel šest a osm. Tato čísla totiž představují statisticky nejčastější možnost při hodu dvěma kostkami (nepočítáme-li č. 7 – zloděj). Zajímavá mohou být také čísla 5, popř. 9. Vesnice, kterou umístíte na pole s č. 2, vám za celou hru přinese užitek pravděpodobně ne více než dvakrát. Snažte se také o obsazení co největšího počtu různých čísel. Sousedí-li např. vaše vesnice s čísly 3 –11, téměř každý hod vám přinese nové suroviny, které můžete vyměnit s protihráči, pokud je zrovna nepotřebujete.

Krok 3

Využívání přístavů

V Osadnících vede k vítězství mnoho cest a i zdánlivě prohraná situace jednoho hráče se může během několika kol rychle zvrátit. Pokud jste např. zablokováni svými protihráči ve středu ostrova, můžete zkusit expandovat na pobřeží. Zde postavíte své přístavy a získáte tak velmi výhodné směnné kurzy. V situaci, kdy např. máte dvě města sousedící s kamenolomem s č. 8 a „kamenný“ přístav (2 kameny za 1 jakoukoliv surovinu), získáte tak jedním hodem osmičky dvě libovolné suroviny, které můžete vhodným způsobem investovat.

Krok 4

Nejdelší cesta a nejsilnější armáda

Velmi užitečné je sbírání bodů za nejdelší cestu a největší armádu. Vždy se snažte propojit své původní dvě vesnice, abyste mohli získat 2 body za nejdelší cestu. Vždy je méně nákladné prodlužovat nejdelší cestu tak, aby vám ji žádný ze soupeřů nemohl převzít, protože zpětné získání nejdelší cesty je většinou těžší a nákladnější, než její udržení. Totéž platí o nejsilnější armádě a vyložených rytířích.

Krok 5

Využívání akčních karet

Sledujte pečlivě hru a snažte si zapamatovat, jaké suroviny si vaši protihráči berou do ruky, a na co je používají. Použití karty „Monopol“ vám pak někdy může přinést i více než deset nových surovin. Zajímavé je také sledovat množství surovin v bance – má-li banka některé suroviny mnohem menší množství než jiných, je načase na tuto surovinu zahlásit monopol. Také karta „stavění cest“ může být velmi užitečná, zvláště v kombinaci se stavěním cest „klasickým způsobem“ (za použití surovin) můžete své protihráče lehce překvapit a zablokovat např. postavením pěti cest během jednoho kola.

Pravidla „Osadníků“ (naleznete např. na http://deskovehry.cz/index.php/Osadníci_z_Katanu) jsou jednoduchá a hrát se naučí každý během 15 minut.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyhrat-osadniky-z-katanu-navod.html