Jak připravit poctivou domácí alžírskou kávu, aby vypadala i chutnala skvěle?
Pokud se rádi zahřejte horkým šálkem kávy a holdujete i sladkým alkoholickým nápojům a šlehačce, budete nadšení z doma připravené alžírské kávy. Právě ve studených měsících roku nebo ve dnech, kdy je zima, je nejen krásným, ale i hřejivým zážitkem, kterým můžete zpříjemnit den všem svým dospělým blízkým.
Jedním z nejoblíbenějších českých kávových nápojů je právě alžírská káva. Dříve, když jsme si nechtěli dávat buď obyčejného „turka“ nebo „vídeň“, byl „alžír“ příjemným zpestřením. I když na čas tato káva v kavárnách a restauracích trochu „upadla“ a nahradily ji moderní typy kávových nápojů, vrací se na výsluní. A vy si ji můžete ve výborné kvalitě udělat i doma. Díky vaječnému likéru, který je její součástí, má příjemnou chuť i zahřeje.
Na přípravu budete potřebovat teplovzdorné sklenice s ouškem, aby vynikla krása třech barevných vrstev typických pro tuto kávu. Dolů se nachází vaječný likér, na ten se s pečlivostí a opatrností po lžičce přilije káva, aby nedošlo k promíchání vrstev. Nakonec se nápoj ozdobí šlehačkou, ideálně tou domácí, ušlehanou doma z 33 % smetany určené ke šlehání.
Konkrétní dávkování je:
- 60 ml přefiltrované kávy nebo espressa
- 20 ml vaječného likéru, jestli máte domácí, sem s ním
- Šlehačka
Aby se vám alžírská káva povedla a byla po přípravě horká, je důležité nejdříve nahřát vysoké teplovzdorné sklenice tak, aby horkou kávu nezchladily. Po nahřátí do sklenic na dno vlijeme vaječný likér. Na něj opatrně přes lžičku nalijeme připravenou kávu tak, aby se vrstvy nepromíchaly. Nakonec ozdobíme našlehanou šlehačkou. Kdo chce, může kávu ještě ozdobit nastrouhanou čokoládou, kakaem, skořicí nebo třeba pokapat vaječným likérem, ozdobit zrnky kávy.
Udělejte si překapávanou kávu jinak a doplňte ji o vaječný likér a šlehačku. Tento kávový nápoj / dezert si jistě zamilujete a budete si jej připravovat např. o víkendech či výjimečných dnech.