jaktak.cz

Jak využít v kuchyni artyčoky? Den artyčoků připadá už na 16. března

Během roku můžeme slavit nebo si připomínat nejrůznější dny. Nejde však jen o známé dny, jako třeba Den matek, Den otců, Den dětí, nebo třeba Den prarodičů, ale také dny pokrmů, nemocí, rostlin a jiných. A právě na 16. března každý rok připadá Den artyčoků. Že je v kuchyni nepoužíváte, nebo jen velmi málo? Pojďte to změnit. Jsou chutné, zdravé, zajímavé a určitě si je při správné přípravě oblíbíte pro chuť i vzhled.

Jestliže máte rádi italskou kuchyni, budete tímto pokrmem jistě mile potěšeni. Je inspirován právě Itálií a hodí se jak coby vydatná snídaně, kterou si můžete připravit např. v sobotu či neděli, kdy máte čas, anebo jako výtečnou večeři připravovanou už kolem 18. hodiny.

Ingredience

V pánvi zahřejeme olej a přidáme nakrájenou cibuli a nasekaný tymián. Poté, co cibule jemně zezlátne, přidáme artyčoky a prolisovaný česnek. Promícháme a osmahneme asi 2 minuty. Přimícháme nakrájená rajčata se šťávou a přivedeme k varu. Jakmile se směs vaří, necháme probublávat asi 15 minut.

Mezitím si uvaříme na kostičky nakrájené brambory v osolené vodě. Poté, co změknou, je scedíme a spolu s nakrájenými sušenými rajčaty v oleji je přidáme k rajčatově-artyčokové omáčce. Necháme podusit asi 5 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

Směs pak nalijeme do zapékací mísy. Uděláme v ní osm důlků na vajíčka a do každého důlku rozklepneme 1 vajíčko. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 20 minut, dokud se vajíčka neupečou. Poté vyndáme mísu z trouby a upečený pokrm posypeme nastrouhaným parmazánem. Ihned podáváme. Stejně tak můžeme směs vlít do menších zapékacích misek, jako my, a udělat každému jeho samostatnou porci.

Receptů s artyčoky je na internetu k dispozici mnoho. Vyberte si takový, který vás zujme a uvařte si jej. Artyčoky můžeme kombinovat s těstovinami a kuřecím masem, s rybou a bylinkovou omáčkou, také je přidat na pizzu, spolu se špenátem, masem a sýrem atd. Variant je skutečně mnoho. Uvidíte, že budete mile překvapeni, jak výborné artyčoky jsou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-v-kuchyni-artycoky-den-artycoku-pripada-uz-na-16-brezna.html