jaktak.cz

Jak zakusit chuť luxusu? Průvodce světem ušlechtilých destilátů

Destiláty jsou více než jen nápoje – přinášejí tradici, umění a příběhy, které sahají hluboko do historie. Připravili jsme pro vás průvodce, který vás provede světem ušlechtilých destilátů a nabídne inspiraci, ať už jste začátečník nebo skutečný znalec. Pojďme na to!

Rum je skutečnou esencí karibské kultury. Jeho výroba z cukrové třtiny či melasy je složitý proces, který se vyvíjel po staletí. Díky tomu se karibský rum pyšní svou sladkostí a výraznými ovocnými tóny. 

Za jeho jedinečnou chutí stojí nejen řemeslo, které se předává z generace na generaci, ale i zdejší klima a půda. Každý z regionů, jako Jamajka, Barbados nebo Kuba, přispívá svými podmínkami k nezaměnitelnému charakteru místních rumů.

Velkou roli hraje také proces zrání. Během let strávených v dubových sudech získává destilát svou jantarovou barvu a rozvíjí komplexní paletu chutí. Starší rumy jsou známé svým harmoničtějším a vyváženějším chuťovým profilem, kde se snoubí tóny vanilky, karamelu, exotického ovoce a vzácných dřevin.

Cognac, u nás známý jako koňak, je francouzský klenot mezi destiláty. Francouzi si odjakživa chrání své umění a tradice, a proto výroba pravého koňaku podléhá přísným pravidlům. Vše začíná pečlivým výběrem hroznů, pokračuje dvojitou destilací v měděných kotlích a vrcholí dlouholetým zráním v sudech z limousinského dubu.

S přibývajícími léty zrání se prohlubuje chuť i aroma destilátu. V nejstarších koňacích objevíte fascinující spektrum vůní a chutí, od sušeného ovoce přes květinové tóny až po jemné náznaky kůže a tabáku.

Kvalita koňaků se dělí do několika kategorií:

XO (Extra Old) – nejkvalitnější koňak zraje minimálně 10 let, přičemž věk byl v dubnu 2018 zvýšen z původních 6 let.

Vedle rumů a koňaků zaujímá nezastupitelné místo v panteonu ušlechtilých destilátů také skotská whisky. Konkrétně single malt whisky představuje vrchol tohoto zlatavého moku. Vyrábí se výhradně z ječmenného sladu v jedné palírně a zraje minimálně tři roky v dubových sudech. 

Podobně jako u karibského rumu i zde záleží na oblasti, kde se whisky vyrábí. Highlands nabízí robustní chuť s medovými a vřesovými tóny. Naopak Lowlands jsou známé lehčím charakterem s květinovými a citrusovými tóny.

 

Pokud si chcete luxusní destiláty vychutnat naplno, musíte si nejprve osvojit umění degustace. Během ní zapojíte všechny své smysly a objevíte chutě, které by jinak zůstaly nepovšimnuté.

1. Příprava

Základem úspěšné degustace je vytvoření vhodného prostředí. Místnost by měla být dobře osvětlená, bez rušivých pachů a ideálně s pokojovou teplotou mezi 18 až 22 °C. 

Nezapomeňte na volbu správné sklenice. Pro koňak či whisky volíme klasickou tulipánovou sklenici, zatímco pro rum je ideální širší tumbler nebo sklenice typu glencairn.

2. Vizuální hodnocení

První krok degustace začíná pohledem. Nakloňte sklenici proti světlu a pozorujte barvu a průzračnost destilátu. U kvalitních karibských rumů můžete obdivovat odstíny od světle jantarové až po tmavě mahagonovou. Pro koňak je typické spektrum od světle zlaté po měděnou.

3. Aroma

Přibližte nos ke sklenici nejprve ze vzdálenosti několika centimetrů a pomalu se přibližujte. Postupně vnímejte jednotlivé aromatické vrstvy:

4. Chuťový profil

Při ochutnávání si vezměte malý doušek a nechte jej chvíli na jazyku. Chuť kvalitního destilátu se bude vyvíjet postupně. Nejprve vnímáte prvotní chuťové tóny – u rumů často karamel a vanilku, u koňaku sušené ovoce a květinové tóny, u whisky může jít o med. 

Následuje střední chuť, kde se rozvíjí hlavní chuťový profil, u rumů narazíte například na tropické ovoce a koření, u koňaku dubové tóny s náznakem hroznů, u whisky se mohou objevit různé tóny připomínající například vřes nebo kouřové aroma. 

Závěr neboli finish může trvat několik minut a odhaluje skutečnou hodnotu destilátu. Jestliže se tóny postupně mění, znamená to, že jste si pořídili opravdu kvalitní kousek. 

Pokud nevíte, kam za tradičními destiláty, navštivte e-shop Světdoutníků.com. Najdete zde široký výběr ušlechtilého alkoholu, pravé kubánské doutníky a luxusní doplňky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zakusit-chut-luxusu-pruvodce-svetem-uslechtilych-destilatu.html