jaktak.cz

Jak na spánkové poruchy u dětí

Spánkové poruchy u dětí jsou poměrně častým problémem, který může narušit jejich zdravý vývoj, ale i pohodu celé rodiny. Na vině mohou být různé faktory, v každém případě byste je ale neměli podceňovat.

Každý z nás potřebuje dostatek kvalitního spánku, u dětí je to ještě důležitější. Mít spavé dítě je snem snad každého rodiče – probdělé noci jsou vyčerpávající. Pokud děti trápí rostoucí zoubky, nějaká nemoc či náročná životní situace, pak je nespavost (insomnie) běžná a měla by odeznít. Ale pokud se objevuje častěji, narušuje zdravý spánek.

Kromě insomnie ale existuje i opačný problém, takzvaná hypersomnie. Ta označuje nadměrnou spavost, kdy člověk prospí klidně více než polovinu dne, a přesto bude stále unavený.

Pro bezproblémové usínání je důležité respektovat cirkadiánní rytmus. Každý máme své biologické hodiny, díky kterým víme, kdy je čas jít spát a kdy vstávat. ti většinou potřebují spánku více, proto je důležité nastavit jim pravidelný režim a ten dodržovat. Díky tomu mohou probíhat REM a NREM fáze spánku, aby si mozek i tělo přes noc dobře odpočinuly.

Poruchy spánku u dětí mohou mít různé příčiny. Jednou za čas je normální, že má dítě potíže s usínáním či se v noci často budí. Nemělo by se to však objevovat pravidelně. U kojenců a batolat se můžete s nespavostí setkat poměrně často. Nespavost u dětí 1 rok bývá mnohdy způsobena nedostatkem režimu, kdy dítko nemá pevné návyky. Tato příčina většinou mnohdy může i za nespavost u dětí 2 roky. Proto je důležité nastavit pevné hranice a dodržovat pravidelný režim. Obvykle ve věku mezi 3 a 7 lety se pak u zhruba 30 % dětí objevují noční děsy.

U starších dětí pak mohou za problémy se spánkem stát ale i další příčiny. Nespavost u dětí školního věku může být způsobena pocity úzkosti spojenými s usínáním. Zhoršené usínání a nekvalitní spánek způsobuje také stres, ten může způsobovat nespavost u dětí v pubertě. Různé psychické faktory mají na spánek velký vliv. Ale pokud máte nespavé dítě, je důležité vyloučit zdravotní problémy jako je například obstrukční spánková apnoe či syndrom neklidných nohou.

Dětský pokojíček je univerzální – poskytuje prostor pro hraní, učení se i odpočinek. Může proto být složité vytvořit optimální prostředí pro ničím nerušený spánek. Postel by měla být především pohodlná, i dětské matrace musí být kvalitní. Skvělou volbou je pěnová matrace, dostupné jsou různé varianty, snadno tak vyberete to pravé.

Ale nepodceňujte ani další věci jako je polštář a přikrývka. Každému vyhovuje něco jiného, můžete proto zkoušet různé možnosti. A důležitou roli samozřejmě hrají i lůžkoviny. Vybírejte pohodlné prostěradlo a hezké povlečení s nějakým veselým motivem, které má dítko rádo. Díky tomu se do postele bude více těšit.

Nepodceňujte ani blízké okolí postele a celý prostor pokojíčku. Ať už přemýšlíte, jak vybavit pokoj pro miminko, pro školáka – na internetu najdete spoustu skvělých tipů a inspirace.

Jestliže má vaše ratolest potíže s usínáním, zkuste jí tento proces zpříjemnit. Můžete si vytvořit vlastní příjemné rituály, díky kterým se dítě připraví na odpočinek a bude se mu snáze usínat. S oblibou se používají různé bylinné čaje – mezi vhodné bylinky patří například meduňka, heřmánek, mateřídouška či kozlík.

A kromě toho je vhodné zejména v útlejším věku čtení pohádek. To můžete zařadit před spaním jako uklidňující aktivitu, ale klidně i pak rovnou v posteli. Váš hlas dítko uklidní, bude se soustředit na pohádku a díky tomu snáze usne. Ne každé dítě samozřejmě bude s radostí poslouchat, ale pokud z toho vytvoříte rutinu, pohádky si jistě oblíbí.

Je důležité dítěti zařídit pokoj a postel tak, aby se v ní cítilo dobře. Můžete mu různými způsoby zpříjemnit usínání. Ale pokud problémy se spánkem přetrvávají, pak je důležitá konzultace s lékařem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-spankove-poruchy-u-deti.html