jaktak.cz

Jak zastínit okna moderní domácnosti, aby v ní bylo zároveň útulno?

Bez stínicí techniky se jednoduše neobejdeme. Ti, kteří by na ní chtěli ušetřit a obejít se bez ní rychle zjistí, že jen záclony nebo „holá“ okna znamenají život bez soukromí, ve vedru a nesnesitelných teplotách, zvláště v létě. K zastínění prosklených prostorů, jak oken, tak dveří, můžeme použít venkovní nebo vnitřní stínicí techniku. My se podíváme na tu vnitřní a její varianty s ohledem na útulnost i komfort používání.

Dávno pryč jsou doby, kdy jsme si všichni do domovů i firem montovali na okna žaluzie. Dnes už na mnohé působí neosobně, nudně a zastarale. Moderní jsou aktuálně roletky a rolety, které mohou buď volně viset na okně, nebo se nacházet ve vodicích lištách. Rolety se vyrábí z různých typů látek v mnoha barevných provedeních, jsou proto jak účinné, tak dovedou domácnost zútulnit i ozvláštnit. Můžete je skvěle kombinovat s barvou parapetu, s barvou výmalby, oken, ale i dalším bytovým textilem, který máte doma.

Hezkou variantou jsou i plisé rolety neboli plisé žaluzie. Jejich velkou předností je, že se dají použít i na atypická okna, např. trojúhelníková. Dalším pozitivem je, že se dá u klasických obdélníkových oken nastavit do polohy, kde právě chcete. Může tvořit pruh např. uprostřed okna a jeho šířku si můžete libovolně zúžit či rozšířit. 

Co se týče žaluzií, můžete si je pro zútulnění domácnosti koupit v dřevěném provedení. Teplá hnědá je sama o sobě příjemná a v kombinaci se dřevem je příjemný vzhled zaručen. Když je navíc zkombinujete s barvou nábytku a vnitřních parapetů, bude celek vypadat úžasně.

Stále více se v domácnostech objevují závěsy. Nabízí rozmanitost látek, barev, vzhorů, můžete si koupit zátěžové závěsy, absolutně zatemňující, které jsou z látky s vysokou hustotou, i třeba dvojité, takže přes ně neprojde ani kousek světla. Obývák může vypadat luxusně, ložnice romanticky a dětský pokoj rošťácky i princeznovsky, stačí zvolit tu pravou látku.

Na internetu najdete mnoho inspirace. Stačí si dát do vyhledávače „obrázky rolet“, „obrázky závěsů“ a určitě se vám některé zalíbí. Pak už stačí najít výrobce, který je vyrábí.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zastinit-okna-moderni-domacnosti-aby-v-ni-bylo-zaroven-utulno.html