jaktak.cz

6 věcí, které vás zajímaly o žaluziích, ale báli jste se zeptat

Které žaluzie jsou v současnosti trendy? A je lepší vsadit na klasické horizontální, nebo svislé žaluzie? Tyto a další zvídavé otázky běhají hlavou každému, kdo si plánuje domácnost vybavit novým vnitřním stíněním. Na nejdůležitější z nich přinášíme odpovědi v tomto článku.

 

Kdybyste vrátili čas na začátek tohoto tisíciletí, zjistili byste, že i tak zdánlivě jednoduchá věc jako žaluzie udělala od té doby ohromný pokrok. Vznikly nové typy tohoto stínění, jiné zastaraly a další (třeba hliníkové žaluzie) si mezi lidmi udržely oblibu až dodnes.

 

Jestli jste žaluziím ani další stínicí technice nikdy nevěnovali větší pozornost, ale teď se o nich chcete dozvědět něco víc, doporučujeme číst dál.

Možná vás to překvapí, ale jedny z nejoblíbenějších žaluzií současnosti jsou tak trochu rolety. Nesou jméno plisé (ale narazíte na ně i pod označením plisé žaluzie) a jde o moderní a hlavně praktickou stínicí techniku.

Na rozdíl od běžných horizontálních žaluzií je možné plisé zatahovat směrem nahoru i dolů, díky tomu na okně vytvoříte průsvitný pruh přesně tam, kde potřebujete. Plisé se vyrábí z antistatické látky (nezůstává na ní téměř žádný prach) poskládané do tvaru harmoniky, kterou můžete designově dokonale sladit s vaším interiérem. Pokud máte rádi jednoduchost, oceníte i snadné ovládání pomocí malého úchytu – takže žádné šňůrky ani řetízky.

Velkou výhodu plisé je také fakt, že jej většina výrobců dodává v klasické i zatemňovací (blackout) variantě.

Odpověď na tuto otázku hodně závisí na vašich konkrétních potřebách. Pokud si chcete nechat vyrobit žaluzie na míru do firmy, ordinace nebo do jiných veřejných prostor s velkými okny, pak vertikální (svislé) žaluzie mohou dávat smysl.

Do domácností s okny běžné velikosti a ve čtvercovém tvaru se však hodí spíš horizontální žaluzie, ať už hliníkové či třeba dřevěné. Vertikální varianta naopak může dobře posloužit na oknech u terasy. Nejen že s ní zastíníte celé rozměrné okno a dveře, ale potěší vás i jednoduchá údržba svislých žaluzií.

Určitě ano, tzv. atypické žaluzie jsou dnes běžně k vidění ve spoustě domácností i firem. Je ale důležité si vybrat takového výrobce, který si s dodáním atypického stínění na míru umí poradit a který se na tuto problematiku delší dobu specializuje.

U žaluzií neobvyklého tvaru každopádně počítejte s vyšší cenou, než kdybyste pořizovali stínění například na okno čtvercového tvaru – zkrátka proto, že atypické provedení je náročnější na výrobu.

Záleží na počtu oken ve vašem bytě či domě a také na tom, který typ žaluzií si objednáte. Obecně platí, že nejlevnější jsou hliníkové horizontální žaluzie, jeden kus pořídíte i za několik stovek korun. Pokud tedy půjdete touto cestou, dáte za nové stínění v domácnosti maximálně několik tisíc.

Jiná situace nastává u žaluzií z kvalitního dřeva nebo u plisé – tyto varianty jsou dražší a zpravidla se cena za jeden kus nepohybuje ve stokorunách, ale v tisících.

Máte-li na omezený rozpočet, doporučujeme s výrobcem konzultovat, kolik a kterých žaluzií vám může za danou cenu vyrobit. Při troše snahy se vždy najde zajímavý průsečík mezi poměrem cena/výkon.

Je-li pro vás prioritou pohodlí, pak rozhodně ano. Elektrické žaluzie můžete ovládat z gauče a není potřeba kvůli jejich zatahování a vytahování chodit až k oknu. Na druhou stranu tento typ stínění stojí více peněz a v případě poruchy elektroniky budete muset nechat opravu na odborníkovi.

V případě, že preferujete co nejlepší izolační vlastnosti žaluzií, dává největší smysl plisé, o kterém jsme se zmínili výše. Vzhledem k tomu, že se toto stínění instaluje přímo na okno, vznikne mezi plisé a sklem vzduchová kapsa, která propouští méně horka i chladu.

Jako poměrně špatný izolant naopak fungují běžné hliníkové žaluzie – sice zabrání průniku slunečních paprsků, ale teplotu v místnosti pomáhají regulovat jen částečně.

Držíme palce při výběru vnitřního stínění, ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/6-veci-ktere-vas-zajimaly-o-zaluziich-ale-bali-jste-se-zeptat.html