Jak upéct jablečné muffiny - recept
Máte rádi vláčné buchty a koláče? Rádi si vezmete jeden kus, bez toho aniž byste jej museli ukrojit? Muffiny patří k moučníkům, které milují dospělí i děti. Dají se dozdobit a dochutit našlehanou šlehačkou, jsou skvělé na narozeninové dětské oslavy, výborně se hodí i na výlety. Tyhle, které jsou připraveny z těsta, v němž jsou použita i jablka, jsou skutečně výtečné a budete je jistě připravovat opakovaně. Zároveň jsou rychlé a snadné i pro začínající kuchařky a kuchaře.
Co je potřeba
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g práškového cukru
- 220 g nastrouhaných jablek
- 2 vejce
- 170 g oleje
- Prášek do pečiva
- 1 – 2 lžíce kakaa
- Lžička skořice
Do mísy nasypeme mouku, cukr, přidáme vajíčka, olej, prášek do pečiva, kakao a skořici. Nakonec přidáme nastrouhaná jablka, která mohou, ale nemusí být oloupaná. Kdo chce, může dle chuti přidat i hrst rozinek.
Jakmile máme vláčné těsto bez hrudek hotové, připravíme si plech na muffiny a vyskládáme jej papírovými košíčky na muffiny. Děti mají radost, když máme košíčky barevné. Není potřeba nic vymazávat.
Do košíčků vložíme těsta asi z 2 / 3 jejich velikosti, těsto v troubě nakyne.
Troubu předehřejeme na 170 °C, vložíme dovnitř a pečeme asi 20 min. Zda jsou muffiny upečené můžeme zkusit špejlí. Pokud na ní nezůstává těsto, můžeme je vyndat.
Hned po upečení a vychladnutí se muffiny poměrně rozpadají. Svůj tvar ale výborně drží hned druhý den. Je proto lepší je péct večer, aby se přes noc „odležely“ a zejména dětem se v rukách nedrolily.