jaktak.cz

Jak uvařit chutnou krupičnou kaši - recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Především malé děti mají krupičnou kaši velmi rády. Nepohrnou jí ale ani děti větší, a když ji občas naservírujete dospělému, velmi rád zavzpomíná na dětské časy a třeba k večeři nebo svačině ji slupne, jako jednohubku.

Je ale důležité, aby se krupice nepřipálila, měla správnou konzistenci a chutnala, jak má. Chuť dotváří ty správné ingredience, bez nichž se krupice neobejde.

Ingredience

  • 0,5 l mléka
  • 3 lžíce jemné krupice (nebo dle preferované hustoty)
  • Cukr
  • Špetka soli
  • Vejce
  • Skořice, Granko, máslo na dozdobení a dochucení

Postup

Do hrnce nalijeme mléko a hned vsypeme cukr. Vajíčko rozbijeme do hrníčku a pečlivě rozkvedláme. Jakmile je mléko horké, za stálého míchání vlijeme vajíčko a hned poté přidáme jemně mletou krupici a špetku soli. Pečlivě mícháme, aby nevznikly hrudky. Stáhneme teplotu a krupici vaříme asi 2 – 3 minuty. Krupice po tu dobu nabobtná, zahustí se, dle potřeby lze přidat mléko na zředění nebo naopak posypat krupicí, jen jemně, a krupičnou kaši tak zahustit. S dosypáváním krupice ale velmi opatrně, snadno vznikají hrudky.

Krupici přelejeme do misek nebo talířů, posypeme Grankem, skořicí a přidáme tři, čtyři kousky másla. Podáváme, dokud je teplá, ale chutná je i při pokojové teplotě.

Vajíčko i sůl můžete vynechat. Z výživového hlediska je ale pro děti taková krupce lepší a chutná báječně.

Čím nahradit jemně mletou krupici?

Někdy se stane, že vám jemně mletá krupice pochybí, nebo doma naprosto chybí. Můžete si v takovém případě pomoci krupicí hrubě mletou nebo hrubou moukou. Nikdy ovšem nebude chuť tak jemná, jako při použití krupičky.

Neváhejte připravit dětem krupici k pátečnímu obědu, kdy se chcete vyhnout masu, nebo jako chutnou večeři. Je sice sladká, ale k dětství patří. Bílý cukr můžete nahradit i třtinovým cukrem, nebo krupici dosladit až po uvaření medem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-chutnou-krupicnou-kasi-recept.html