Jak na Nový rok připravit čočkový salát z vajíček a zeleniny
Majonézou nezatížený, plný zdravé čočky a zeleniny, tedy salát na Nový rok zcela dokonalý. Pouze vajíčky propojené spojení čočky a zeleniny zajistí salát dokonale šťavnatý a lehký, který v novoročním období mnoho z nás jistě ocení. Navíc vás přesvědčí, že i bez majonézy může být salát sytý a výživný.
Co je potřeba
- 1 konzerva čočky ve slaném nálevu (nebo cca 250 g uvařené čočky)
- 1–2 stroužky česneku
- sůl a pepř k dochucení čočky
- 3 vejce uvařená natvrdo
- 1 velká červená paprika
- 2–3 rajčata
- 5–6 kyselých okurek
- 1 stonek jarní cibulky
- 3 lžíce láku z okurek
- 3 lžíce olivového oleje
Krok 1
Tento čočkový salát potěší bezpochyby i v jiný čas, než je čas novoroční, ovšem právě na Nový rok je zcela dokonalý. Nejen, že je z čočky, která se běžně na Nový rok podává, ale zaujme rovněž i svou jednoduchou a rychlou přípravou, která je také ceněná, stejně jako jeho lehkost a šťavnatost. V rámci jednoduché a rychlé přípravy použijte sterilovanou čočku v konzervě, kterou jednoduše slijte z nálevu a v míse ji ochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
Krok 2
K čočce poté přidejte nadrobno nakrájenou papriku s rajčaty.
Krok 3
Následně do salátu zakomponujte i nadrobno nasekanou jarní cibulku a na kousky nakrájenou kyselou okurku.
Krok 4
Jako poslední do salátu přidejte nadrobno nasekaná vajíčka, která jsou významně lehčím pojidlem čočkového salátu než tradiční majonéza, a to na Nový rok po Vánocích plných dobrot bezpochyby přijde vhod.
Krok 5
Na úplný závěr pak tento lehký a šťavnatý čočkový salát ochuťte lákem z okurek, olivovým olejem a dle chuti osolte a opepřete.
Tím je novoroční čočkový salát připravený k okamžitému servírování, ovšem pár hodin odleželý je ještě o něco lepší.
- Klasickou hnědou čočku můžete v tomto receptu vyměnit i za delikátní černou čočku Beluga. Chuť salátu je s ní také skvostná, a navíc významně podtrhne i jeho barevnou pestrost. Tu můžete současně ještě rozšířit o žlutá zrníčka sterilované kukuřice.