Jak připravit domácí svařené víno | výběr nejlepších receptů
Svařené víno je v zimě oblíbeným nápojem. S nadsázkou se dá říci, že je symbolem vánočních trhů, kde jeho příjemnou nezaměnitelnou a tak lákavou vůni cítíte ve vzduchu všude. Pití svařeného vína má dlouhou tradici, už ve 2. století po dobytí Evropy Římany se „svařák“ stal celkem běžným nápojem. Populární byl kolem 16. století ve viktoriánské Anglii, kdy řádil mor a bylo bezpečnější pít víno než vodu.
I dnes se určitě v chladnějších dnech těšíte na něco dobrého na zahřátí. Z našich 6 receptů na domácí přípravu svařeného vína si určitě vyberete.
- Aby svařené víno chutnalo tak, jak má, používejte vždy raději celé, čerstvé a kvalitní koření. Mleté koření v ústech „drhne“.
- Koření přidávejte uměřeně, aby místo příjemné chuti nevznikla nepříjemná pachuť.
- Svařené víno připravujte z kvalitního vína. Mějte na paměti, že svařák bude tak dobrý, jako byl jeho základ. Levná vína pochybné kvality zkazí dojem z hotového nápoje.
- Nenechte víno vařit, vařením vyprchá alkohol. Těsně před tím, než začne víno vařit, nádobu odstavte ze zdroje tepla. Můžete také do nápoje přidat lžičku másla, zabrání odpařování alkoholu.
- Svařené víno musí mít krásnou červenou barvu, je-li nahnědlé, byl nápoj dlouho udržován horký.
Co si připravit:
- 750 ml suchého bílého vína
- 2 tyčinky skořice
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 5 hřebíčků
- 2 lžíce cukru
- 3 hvězdičky badyánu
Jak postupovat:
Pomeranč a citron nakrájejte na plátky a několik jich odložte stranou na ozdobu. Do hrnce nalijte víno, přidejte ovoce, cukr a koření. Pomalu zahřívejte a těsně před varem odstavte. Podle chuti můžete dosladit.
Co si připravit:
- 400 ml jablečného džusu
- 750 ml suchého červeného vína
- 2 lžíce cukru
- ½ pomeranče
- 1 jablko
- 3 hvězdičky badyánu
Jak postupovat:
Všechny přísady vložte do hrnce, zakryjte ho poklicí a nápoj přiveďte k varu. Těsně před ním odstavte a rozlijte.
Co si připravit:
- 750 ml suchého červeného vína
- 8 tobolek kardamomu
- 10 hřebíčků
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička koriandru
- 4 hvězdičky badyánu
- 3–4 plátky pomeranče
- 3 tyčinky skořice
- 5 lžic cukru
Jak postupovat:
Kardamom rozdrťte širokou stranou nože a dejte ho do hrnce společně s ostatním kořením. Pomeranč omyjte v horké vodě, osušte a nakrájejte na centimetrové plátky, přidejte je ke koření a zalijte červeným vínem. Zakryjte poklicí a víno s kořením přiveďte k varu. Těsně před varem hrnec odstavte, přidejte cukr, pomeranč a promíchejte. Svařené víno nechte 15 minut louhovat, pak rozlijte do silnostěnných sklenic.
Co si připravit:
- 1 l grapefruitového džusu
- 60 ml medu
- 2 lžíce cukru
- 1 pomeranč
- 1 jablko
- 1 hřebíček
- 3–4 plátky pomeranče
- 4 svitky skořice
- 4 hvězdičky badyánu
Jak postupovat:
Jablko a pomeranč nakrájejte na plátky nebo klínky. Koření s ovocem vložte do hrnce, zalijte šťávou z hroznů, přidejte cukr a uveďte do varu. Odstavte, vmíchejte med, dobře promíchejte a můžete podávat.
Recept původem ze Španělska můžete připravovat i v létě, jedná se vlastně o známou osvěžující sangriu podávanou s ledem. V zimě chutná i jako horký nápoj na zahřátí.
Co si připravit:
- 150 g brusinek
- 200 ml brusinkové šťávy
- 650 ml červeného vína
- 100 ml vodky
- 2 lžíce cukru
- kůra z 1 pomeranče
- 1 tobolka kardamomu
- 2 tyčinky skořice
- 3 hvězdičky badyánu
- větvička rozmarýnu
Jak postupovat:
Všechny přísady kromě alkoholu přiveďte k varu a odstavte. Poté vmíchejte víno a vodku.
Připravte si:
- 750 ml červeného vína
- 350 ml whisky
- 30 g čerstvého zázvoru
- 100 g cukru
- 50 g rozinek
- 3 lžíce nasekaných mandlí
- pomerančová kůra z 1 plodu
- 2 svitky skořice
- 3 hvězdičky badyánu
- 8 hřebíčků
- 1 lžička kardamomu
Jak postupovat:
Smíchejte v hrnci vše dohromady a přiveďte k varu. Nechejte vařit asi půl minuty a odstavte. Nechte stát v zakrytém hrnci asi hodinu. Pak můžete rozlévat do sklenic, podle potřeby nápoj můžete ohřát.
Další recept na vánoční nápoj glogg, tentokrát ze Švédska si můžete přečíst zde v článku.
při opravdu velkých mrazech vás pití horkého svařáku nezahřeje? Pocit tepla je jen krátkodobý, alkohol rozšiřuje cévy a tělo se rychleji ochlazuje. To znamená, že pití svařeného vína na zahřátí je chyba. Nápoj vás ve skutečnosti nezahřeje, nýbrž ochladí.