jaktak.cz

Jak a proč zařadit červenou řepu do jídelníčku | recepty, zajímavosti a rady

Nejstarší zmínky o řepě pocházejí ze starověké Fénicie (území dnešního Libanonu). Odtud se rozšířila do Babylonie, kde byla bulva nejprve užívána jako lék. Ke konzumaci se využívaly listy – upravovaly se podobně jako špenát. Později se řepa objevila ve starém Řecku. O její rozšíření se zasloužili především mořeplavci. V Evropě se používala jako potravina již ve 3. století. Ve střední Evropě se začala řepa pěstovat až v 16.–17. století, přičemž červená řepa se pěstuje teprve více než 100 let.

Legenda se zmiňuje o bohyni Afroditě (bohyně lásky, plodnosti a krásy), jež věřila, že listy řepy mají zkrášlovací účinky, a proto si je velmi oblíbila. Bohu Apollonovi se zase odevzdával odvar z listů jako oběť.

Řepa červená (Beta vulgaris) z čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae) je příbuzná mangoldu, cukrové a krmné řepě. Je to dvouletá bylina ( vzácně jednoletá) se ztlustlým kořenem v horní části ve vřetenovitou, kulovou nebo válcovitou bulvou. V současnosti se pěstují (kromě řepy s klasickou červenou barvou bulvy) i druhy s dužninou bílou, žlutou i proužkovanou. Listy jsou dlouze řapíkaté červeno-zelené, řapík pevný a tuhý zbarvený červeně. Rýhovaná lodyha se ve druhém roce větví v květní latu. Řepa kvete od června do srpna. Květy jsou uspořádány v v klubíčkách srůstajících v nepravé plody, klubíčko obsahuje 3–4 semena.

V obchodech s osivy dostanete semena mnoha různých odrůd, mezi kterými si určitě vyberete tu pravou. Pro zajímavost uvádíme 5 odlišných odrůd s různými barvami :

 

Červené řepě se daří na každé zahradě. Chcete si zkusit vypěstovat vlastní? V tom případě si přečtěte článek, jak červenou řepu pěstovat.  

Vaši pozornost si zaslouží i časosběrné video s radami, jak řepu zalévat, kdy ji vysévat, sklízet a zpracovat.

Červená řepa je na trhu téměř celý rok. Při nákupu vybírejte bulvy s nepoškozenou hladkou slupkou, pokud možno s minimem bočních kořínků. V chladničce ji skladujte v zásuvce na zeleninu zhruba týden, před tím ji zabalte ji do folie nebo papíru. Uvařená řepa se rychle kazí a měli byste ji spotřebovat co nejdříve.

V chladném sklepě ji skladujte stejně jako mrkev a celer ve vlhkém písku. Před uložením ji stačí očistit od hlíny, nesmí se mýt pod vodou, mohla by zahnívat.

Červená řepa má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje až 90 % vody a na 100 g má jen 41 kcal. Zelenina je bohatá na kyselinu listovou, minerály – vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo, i na vitaminy – skupiny B, C. Kromě toho obsahuje látky účinné proti kornatění cév a chorobám jater, podporuje krvetvorbu, povzbuzuje činnost žaludku a střev. Červená barviva pomáhají proti vysokému krevnímu tlaku. Vzhledem k vyššímu obsahu sacharidů se diabetikům doporučuje střídmá konzumace. Řepa má projímavý účinek a může způsobit i zažívací potíže a nadýmání.

Červená řepa se v lidovém léčitelství používala k léčbě nachlazení, hypertenze, zácpy, revmatismu, kožních chorob a při zmírňování potíží při menopauze.

Červená řepa v kuchyni je všestranně využitelná. Určitě jste již někdy ochutnali hustou svačinovou polévku – boršč. Upečete s ní i sladké moučníky, třeba oblíbený dort red velvet, netradiční muffiny, připravíte salát, carpaccio i noky. Nejznámější a nejoblíbenější je červená řepa nakládaná v kořeněném nálevu, o něco méně rozšířený je i vynikající řepný kečup a zkusit můžete i karbanátky.

Další šikovné nápady, jak zpracovat červenou řepu, najdete v tomto článku.


 

Kyselina listová obsažená v červené řepě stimuluje v organismu mj. tvorbu dopaminu a nonadrenalinu, které zajišťují naši duševní pohodu. Neurobiologové zjistili, že bez kyseliny listové není pocit štěstí, optimismu a euforie možný. Kromě těchto vědecky dokázaných pozitivních účinků se mezi lidmi traduje, že slabí získají pokrmem z červené řepy sílu a nesmělí mají náhle odvahu. 

Tak si nezapomeňte nějakou dobrotu z červené řepy občas připravit.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-proc-zaradit-cervenou-repu-do-jidelnicku-recepty-zajimavosti-rady.html