Jak z ryzců nebo holubinek připravit výbornou směs nejen na topinky | recept
Topinková houbová směs je tak snadná, že není potřeba uvádět přesný rozpis. Každý z nás má jinou představu o tom, co je pikantní chuť, a proto si závěrečné dochucení udělejte tak, aby vám vyhovovalo. Na receptu je důležitý jen poměr hub a paprik. Množství ostatních ingrediencí je již ve vaší režii. Nápad není můj, ale ani neznám autora, na internetu koluje v různých diskusích a uveřejněn byl i v některých časopisech a kuchařkách. Já mohu jen potvrdit, že takto připravená směs je opravdu vynikající.
Co je potřeba
- 500 g čerstvých ryzců (holubinek)
- 250 g paprik
- lžíce sádla
- mletý černý pepř
- sůl
- kečup
- další koření podle chuti (česnek, kmín, chilli…)
Krok 1
Připravte si houby – očistěte je a nakrájejte na silnější plátky. Doporučuji opravdu pouze ryzce nebo holubinky. Možná by se daly využít i růžovky, ale nezkoušela jsem je. Hřibovité houby se nehodí, i když se říká „proti gustu žádný dišputát“.
Jak poznat chutné ryzce se dočtete zde, článek o vhodných druzích holubinek je tady.
Krok 2
Na pánvi nechte rozpustit lžíci sádla a vložte do něj pokrájené houby. Promíchávejte, houby uvolní tekutinu, takže je nemusíte podlévat. Osolte a opepřete, případně okořeňte dle vlastní chuti. Nechte tekutinu odpařit.
Mezitím si nakrájejte papriky na proužky. Na barvě nezáleží, ovšem směs bude lákavější s paprikami různých barev.
Krok 3
Jakmile se z pánve odpaří téměř všechna tekutina, přidejte k houbám papriky, krátce restujte a nakonec zalijte kečupem. Prohřejte a máte hotovo.
Houbovou směs můžete naplnit do skleniček a zavařit při 90 °C po dobu 30 minut, budete ji mít připravenou, kdykoli na ni dostanete chuť.
Směs je vynikající na topinky a prý se skvěle hodí na bramborák připravený běžným způsobem. Dá se jíst i jen tak z chlebem jako houbové lečo.
Pokud máte rádi kari koření, doporučuji kari kečup (Pozor! Mnoho lidí jej nemusí.)