jaktak.cz

Jak z ryzců nebo holubinek připravit výbornou směs nejen na topinky | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Topinková houbová směs je tak snadná, že není potřeba uvádět přesný rozpis. Každý z nás má jinou představu o tom, co je pikantní chuť, a proto si závěrečné dochucení udělejte tak, aby vám vyhovovalo. Na receptu je důležitý jen poměr hub a paprik. Množství ostatních ingrediencí je již ve vaší režii. Nápad není můj, ale ani neznám autora, na internetu koluje v různých diskusích a uveřejněn byl i v některých časopisech a kuchařkách. Já mohu jen potvrdit, že takto připravená směs je opravdu vynikající.

 

Co je potřeba

  • 500 g čerstvých ryzců (holubinek)
  • 250 g paprik
  • lžíce sádla
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • kečup
  • další koření podle chuti (česnek, kmín, chilli…)

Krok 1

Připravte si houby – očistěte je a nakrájejte na silnější plátky. Doporučuji opravdu pouze ryzce nebo holubinky. Možná by se daly využít i růžovky, ale nezkoušela jsem je. Hřibovité houby se nehodí, i když se říká „proti gustu žádný dišputát“.

Jak poznat chutné ryzce se dočtete zde, článek o vhodných druzích holubinek je tady.

Krok 2

Na pánvi nechte rozpustit lžíci sádla a vložte do něj pokrájené houby. Promíchávejte, houby uvolní tekutinu, takže je nemusíte podlévat. Osolte a opepřete, případně okořeňte dle vlastní chuti. Nechte tekutinu odpařit.

Mezitím si nakrájejte papriky na proužky. Na barvě nezáleží, ovšem směs bude lákavější s paprikami různých barev.

Krok 3

Jakmile se z pánve odpaří téměř všechna tekutina, přidejte k houbám papriky, krátce restujte a nakonec zalijte kečupem. Prohřejte a máte hotovo.

Houbovou směs můžete naplnit do skleniček a zavařit při 90 °C po dobu 30 minut, budete ji mít připravenou, kdykoli na ni dostanete chuť.

Směs je vynikající na topinky a prý se skvěle hodí na bramborák připravený běžným způsobem. Dá se jíst i jen tak z chlebem jako houbové lečo.

Pokud máte rádi kari koření, doporučuji kari kečup (Pozor! Mnoho lidí jej nemusí.)


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-z-ryzcu-nebo-holubinek-pripravit-vybornou-smes-nejen-na-topinky-recept.html