Jak správně uvařit vejce | rady a tipy do kuchyně
Vajíčka jsou přirozenou funkční potravinou, nepostradatelnou při přípravě pokrmů. Jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, navíc obsahují řadu nezbytných vitamínů a minerálů. Ale umíte je správně uvařit? Vaření vajec je totiž malá věda. Názory na dokonale uvařené vejce se různí – někdo má rád vejce na měkko, jiný na hniličku a někdo raději uvařené na tvrdo. Proto jsme pro vás sepsali několik rad a tipů jak postupovat, aby uvařené vajíčko bylo dokonalé, ať už si vyberete jakýkoli způsob. V článku se také dozvíte, proč bychom měli vejce konzumovat, jak je správně vybrat a přidali jsme několik zajímavostí.
Vejce jsou kompletním zdrojem bílkovin a jejich předností je vysoký obsah kvalitních živin, významný obsah vitaminů (A, D, K, E, skupiny B) a minerálních látek (železo,vápník, fosfor,zinek aj.), nízká energetická hodnota (72 kcal vejce M) a také jejich dostupnost a skutečnost, že se jedná o přirozený produkt bez umělých složek. Vejce jsou také zdravá, podporují funkci mozku, zdraví kostí, imunitní systém a zdraví očí.
Bílek tvoří asi 60 % hmotnosti celého vejce, je nízkokalorický, bez tuku a obsahuje zhruba polovinu bílkovin. Žloutek (30% podíl na hmotnosti) obsahuje většinu tuku, cholesterolu, vitaminů i minerálních látek.
Dlouhou dobu panovalo přesvědčení, že konzumace vajec zvyšuje hladinu cholesterolu a tím zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Současné výzkumy prokázaly, že umírněná konzumace vajec (4 ks týdně) není pro zdravého člověka škodlivá. Nemocní s poruchou látkové výměny tuků, s výrazně vysokou hladinou cholesterolu v krvi a pacienti s diabetem musejí být opatrnější a řídit se radami svého lékaře.
Vejce by byla škoda zcela vyloučit z jídelníčku, jejich výživová hodnota převažuje nad možným a dosud jasně neprokázaným negativním dopadem na lidské zdraví.
Pro nejlepší výsledek je důležitá doba vaření a velikost vajec. Vejce se třídí podle velikosti do 4 skupin (S, M, L, XL), přičemž velikost musí být uvedena na obalu. V obchodě se nejčastěji setkáte s vejci nejběžnější velikosti M s hmotností v rozmezí 53–63 gramů. Při skladování dodržujte pravidlo, že syrová vejce ukládejte užším koncem (špičkou) dolů. Podrobněji se o nákupu a skladování vajec dočtete v tomto článku.
Aby byla všechna vejce uvařena stejně, použijte vejce stejné velikosti. Jen tak dosáhnete dokonalého výsledku.
Velmi čerstvá vejce se obtížněji loupou, pro snadné odstranění skořápky se hodí vejce nejméně týden staré.
Vejce se vaří různě dlouhou dobu podle toho, jaký způsob úpravy jsme zvolili a také jejich velikosti. Doba varu závisí i na teplotě vody, zda-li vejce vložíte do studené či právě vroucí. Liší se také v závislosti na tom, vaříte-li vejce právě vyndané z chladničky, nebo vejce pokojové teploty. Pokud bylo vejce uložené v chladničce, počítejte s o něco delší dobou varu.
Technologický postup vaření vajec pokojové teploty vkládaných do vroucí vody
- Vodu přiveďte k varu a opatrně do ní pomocí lžíce pokládejte vejce tak, abyste nepoškodili skořápku. Počkejte chvilku, než voda začne znovu vřít.
- Snižte teplotu a mírným varem vařte 4–10 minut podle velikosti vajec.
- Po uplynutí potřebného času vejce ihned zchlaďte, aby se přerušil var a naklepněte špičku skořápky, aby uniklo teplo zevnitř. Ve studené vodě je ponechte 2–3 minuty.
Věděli jste, že na nejvyšší hoře světa Mount Everestu si vejce neuvaříte? Voda totiž vaří při 100 °C na úrovni moře. S vyšší nadmořskou výškou se snižuje bod varu a vaření vajec trvá déle. Na Mount Everestu voda vaří při 70 °C a při této teplotě se vejce uvařit nedá, bílek zůstává tekutý. Bílek potřebuje ke ztuhnutí teplotu 82,5 °C, kdežto žloutek se uvaří při 65 °C.
- Vejce vyndejte z chladničky minimálně 30 minut před tím, než je hodláte vařit. Než vejce vložíte do vroucí vody, opláchněte je v teplé vodě.
- Vařte je v jedné vrstvě v nádobě přiměřené velikosti, v příliš velké se více pohybují a mohou prasknout. Vodu dejte jen tolik, aby vejce byla zakrytá.
- Širší konec vajíčka špendlíkem propíchněte, i to by mělo zabránit prasknutí skořápky.
- Vajíčka půjdou snadněji oloupat, přidáte-li do vody, ve které se budou vařit lžičku octa, soli či jedlé sody.
Víte proč má žloutek vajec uvařených natvrdo někdy zelenou barvu?
Zelená barva je důsledkem chemické reakce mezi železem obsaženým ve žloutku a sírou v bílku. Je to jen vzhledová vada vznikající příliš dlouhým varem.
Ať už preferujete vajíčko uvařené jakýmkoli způsobem, nejdůležitější pomůckou je kuchyňská minutka nebo hodiny. Musíte dodržovat přesnou dobu vaření, abyste dosáhli požadované konzistence bílku a žloutku. Jen tak se vám vajíčka povede správně uvařit.
Krok 1
Vejce na měkko mají tekutý žloutek a měkký ztuhlý bílek.
- Vejce velikosti M budou po vložení do vroucí vody uvařena za 4 minuty a 30 sekund.
- Vložte vejce pokojové teploty do studené vody a přiveďte ji k varu. Vařte 1 minutu a ihned odstavte z plotýnky. Vejce naměkko získáte po 6 minutách.
Dobu varu vajec S zkraťte o 30 sekund a vejce L vařte o 30 sekund déle.
Křepelčí vejce uvaříte na měkko za 120 sekund (vložené do vroucí vody). Po uplynutí doby je nutné prudké zchlazení. Křepelčí vajíčka se obtížně loupu, snáze to půjde pod tekoucí vodou.
Krok 2
Vejce na hniličku mají plně ztuhlý bílek a měkký žloutek. Vložíte-li je do vroucí vody, uvaří se (M) za 7 minut. Opět upravte dobu varu (podle velikosti použitých vajec) stejně jako v předešlém případě.
Krok 3
Vejce vařená natvrdo mají tuhý žloutek i bílek.
- Vejce vložená do vařící se vody (velikost M) budou za 10 minut.
- Vložte vejce pokojové teploty do studené vody a přiveďte ji k varu.Vařte 1 minutu a ihned odstavte z plotýnky.Nechte v zakryté nádobě 10 minut odpočívat, ve vodě, v níž se vejce vařily.
- Do hrnce nalijte asi centimetr vody a položte do něj napařovač na knedlíky. Zakryjte poklicí a přiveďte vodu k varu. Položte na napařovací vložku vejce a zakryjte poklicí. Vejce vařte v páře 12 minut. Po uplynutí předepsané doby je ponořte do ledové vody.
Vejce velikosti S budou za 9 minut a 30 sekund, vejce L za 10 minut 30 sekund.
Věděli jste, že uvařit pštrosí vejce na tvrdo trvá 2 hodiny?
Krok 4
Ztracené neboli pošírované vejce se vaří bez skořápky ve vodě s octem. Kyselé prostředí napomáhá rychlejšímu zcelení bílku a vejce má hezký kompaktní tvar. Úhledný tvar se povede i ve vodě bez octa, ovšem jen z čerstvého vejce. Ztracené vejce připravujte raději ze starších vajec, skladováním se snižuje obsah vody ve vejci a lépe drží pohromadě.
Technologický postup přípravy:
- Do většího hrnce nalijte vodu, osolte, přidejte ocet (stačí lžíce, voda by měla být jen lehce nakyslá), zakryjte poklicí a dejte vařit.
- Jakmile se začnou zdola tvořit bublinky, vytvořte mícháním prudký vír. Voda nesmí přesáhnout teplotu 95 °C. Při vyšší teplotě se roztrhá bílek.
- Do středu víru rozklepněte vejce.
- Vařte 3–4 minut.
- Vyjměte a vložte do studené vody.
Věděli jste, že vejce je ideální vařit cca 10 až 15 dní po termínu snůšky? Čerstvě snesené vejce má přirozenou ochranu proti choroboplodným zárodkům 18 dní po snůšce.
Tip:
Pokud máte rádi různé vychytávky do kuchyně, můžete si koupit tvořítko na ztracené vejce. Jejich příprava je s ním snadná, rychlá a vejce je dokonalé.
Krok 5
Volské oko neboli sázené vejce se připravuje v pánvi na tuku. Můžete použít běžnou pánev, pokud chcete mít sázená vejce jedno jako druhé, hodí se rámečky nebo silikonová forma, případně pánev s několika prohlubněmi (lívanečník). Pánev lehce potřete tukem, teprve pak ji zahřejte. Do rozpálené vyklepněte opatrně vejce tak, aby se bílek rozlil a žloutek zůstal celý. Zakryjte pánev poklicí a jakmile bude volské oko hotové podle vašich představ, sejměte ho plochou naběračkou, abyste ho nepotrhali. Volské oko si připravte podle vlastní chuti se žloutkem tekutým, polotekutým nebo tuhým.
Tip:
Líbí se vám pravidelné tvary, ale nemáte rámeček? Snadná pomoc! Vejce vyklepněte do kroužku cibule nebo papriky.
Krok 6
Někdy je potřeba uvařit větší množství vajec najednou. Můžete je upéct v troubě. Bude to sice trvat o něco déle, ale zase se během pečení můžete věnovat jiné činnosti.
Jak na to:
- Předehřejte si troubu na 175 °C a zapněte horní i spodní ohřev
- Vezměte formu na muffiny a do každé prohlubně položte vejce
- Vejce budou hotová po 25–30 minutách, podle toho, jak tuhý chcete mít žloutek
Vejce by byla škoda zcela vyloučit z jídelníčku, jejich výživová hodnota převažuje nad možným a dosud jasně neprokázaným negativním dopadem na lidské zdraví.
Od roku 1996 mají vejce i svůj den. Každoročně připadá na druhý říjnový pátek Světový den vejce (World Egg Day). Tento den oslavuje vejce ve všech jeho podobách, zdůrazňuje všestrannost vajec a uznává jejich roli ve výživě lidí na celém světě. Letošní oslavy s heslem Vejce pro zdravou budoucnost proběhnou 13. října.
Oslavte tento den i vy nějakým vaječným pokrmem (moučníkem). Inspiraci naleznete na našich stránkách.