Jak připravit šťavnatý salát z pekingského zelí, jablek a jablečného křenu | recept
Snoubení zeleniny a ovoce je nejen neobvyklé, ale zároveň i velmi chutné a pro saláty tedy přesně to pravé. Jednou z takových netradičních, avšak lahodných kombinací je spojení pekingského zelí a šťavnatých jablek s výrazným akcentem přidaného jablečného křenu.
Co je potřeba
- ½ kg pekingského zelí
- 3 velká jablka
- šťáva z ½ citronu na pokapání jablek proti zhnědnutí
- 2 stonky jarní cibulky
- 2 lžíce jablečného křenu
- 2 lžíce najemno nasekané petrželové natě
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce olivového oleje
Krok 1
Stěžejní surovinou tohoto šťavnatého salátu je intenzivní pekingské zelí, kterého je přiměřeně k tomu v salátu i nejvíce a zabere nejvíce péče. Proto jej jako první upravte, tedy očistěte, odkrojte tvrdý košťál a poté nakrájejte na tenké nudličky.
Krok 2
Další podstatnou surovinou, která má významný podíl na šťavnatosti salátu jsou jablka, která oloupejte, nastrouhejte nahrubo a ihned po nastrouhání je promíchejte s citronovou šťávou, aby v salátu nezhnědla.
Krok 3
Ve velké míse nyní promíchejte na nudličky nakrájené pekingské zelí s nahrubo nastrouhanými šťavnatými jablky, a to i se šťávou, kterou v mezidobí pustily. Současně ke směsi přidejte i najemno nasekanou zelenou jarní cibulku.
Krok 4
Na závěr šťavnatý základ, v němž se snoubí zelenina a ovoce, ochuťte cukrem, jablečným křenem, a zvýrazněte olivovým olejem i petrželkou. Dle chuti také osolte a opepřete.
Takto připravený salát odložte na pár hodin do lednice, kde jeho šťavnatost získá na intenzitě a chutě zeleniny a sladkého ovoce se dokonale prolnou.
Dle chuti lze jablečného křenu přidat i více, ba dokonce salát obohatit pikantním a ostrým křenem čerstvým.
- Salát připravený dle uvedené receptury bude stejně tak šťavnatý i v případě, když polovinu množství pekingského zelí vyměníte za červené hlávkové zelí. Salát tím navíc bude i barevně pestřejší a v chuti o něco pikantnější.