Jak uvařit luxusní žampionovou polévku | jednoduchý recept
Rychlou a jednoduchou žampionovou polévku budete mít hotovou za 45 minut, z toho 15 minut potřebujete na přípravu ingrediencí a 30 minut se bude polévka vařit. Jemně kořeněnou a zajímavou chuť dodají listy šalvěje. V seznamu ingrediencí je uvedena sušená bylinka, ale pokud ji zrovna nemáte k dispozici a na zahrádce šalvěj pěstujete, přidejte ji čerstvou. Jen raději o lžičku až dvě více (sesychací poměr šalvějového listu – 5:1).
Jak šalvěj využít i jinak a jak ji vypěstovat se můžete dočíst v našem dřívějším článku zde.
Co je potřeba
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 1 velká bílá cibule
- 500 g žampionů
- 700 ml zeleninového vývaru
- 2 lžičky sušené šalvěje (čerstvé)
- 250 ml rýžového mléka (kravského)
- sůl
- pepř
Krok 1
Rozpusťte v hrnci ghí (přepuštěné máslo). Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a v horkém ghí ji zpěňte. Promíchávejte ji zhruba 5 minut, cibule zůstane světlá.
Krok 2
Žampiony nakrájejte na plátky. Klobouky nemusíte loupat, pokud nejsou otlačené a jsou hezky bílé. I pokožka klobouku je jedlá a tak je to zbytečné. Čerstvou šalvěj nasekejte ostrým nožem na kousky, u sušené tento krok samozřejmě odpadá. Plátky hub i bylinku restujte v hrnci se zpěněnou cibulkou 10 minut. Zalijte zeleninovým vývarem, hrnec zakryjte poklicí a vařte 15 minut.
Krok 3
Nakonec přilijte mléko (lze nahradit 12% smetanou na vaření), okořeňte mletým pepřem, podle chuti osolte a rozmixujte dohladka. Na talíři můžete polévku dozdobit opečenými plátky žampionů a lístkem šalvěje.
Další recept na výbornou polévku se žampiony najdete zde a specialitu z maďarské kuchyně tady.
Pokud vás recept zaujal (a opravdu stojí za ochutnání), více receptů najdete v knize Jíme zdravě s Fit recepty. Neváhejte a kuchařku si pořiďte, poslouží a udělá radost (i jako dárek) všem nadšeným kuchařům a kuchařkám.