Jak udělat nejlepší palačinky? Poradíme vám! | rady, tipy, recepty
Domácí palačinka je rychle připravený dezert, co potěší každého. Klasické těsto se dá úžasně obměňovat a vylepšovat. Palačinku lze připravit ve slané i sladké verzi, obě se připravují se stejným základem, liší se jen v množství přidané soli a cukru. Do článku jsme zahrnuli rady a tipy, jak udělat ty nejlepší palačinky, a přidali několik receptů. Na našich stránkách najdete ještě mnoho dalších zajímavých a osvědčených receptů.
Příprava základního těsta
Těsto na palačinky je jednoduché, vystačíme si s tekutinou, moukou, vejci a solí nebo cukrem. Vše dohromady se dobře vyšlehá, aby v těstíčku nezůstaly hrudky. Pokud se vám to nepodaří, těsto přefiltrujte přes síto. Vejce se šlehají celá, ale pokud chcete palačinky ještě více nadýchané, vyšlehejte z bílků sníh a zapravte ho do těsta až nakonec. Těsto připravené s celými vejci ještě více nakypříte přidáním kypřícího prášku na pečení, stačí špetka (mezi 3 prsty).
Odpočinutí těsta
Vymíchané palačinkové těsto nechte alespoň 15 minut odstát. Ingredience se hezky spojí a mouka nabobtná. Palačinky budou jedna báseň!
Jak palačinky péct
Palačinky pečte na pánvi s nepřilnavým povrchem, aby se vám pohodlně otáčely. Litinová pánev se nehodí, pokud chcete palačinky efektně obracet nadhozem, je příliš těžká. Palačinky pečte na oleji nebo přepuštěném másle. Palačinky naslano chutnají pečené na sádle. Tuku musíte mít tolik, aby se palačinky na pánev nelepily (vyzkoušíte, uvidíte).
Jak skladovat palačinky?
- Palačinky pro okamžitou spotřebu udržíte teplé v troubě nastavené na nízkou teplotu cca 50 °C.
- Palačinky na později skladujte v chladničce v uzavíratelné nádobě,
- Palačinky se snadno mrazí. Proložte je papírem na pečení nebo mikrotenovou folií a dobře zabalte. V mrazničce jsou kdykoli při ruce, rozmražení je záležitost několika málo minut.
Tyto palačinky mají zajímavou a neotřelou chuť. Jsou ideální jako rychlé občerstvení. Nejlépe chutnají teplé, posypané moučkovým cukrem nebo přelité tekutým medem.
Co je potřeba:
- 200 g hladké mouky
- 4 vejce
- 500 ml mléka
- špetka soli
- lžička cukru
- květy akátu
- olej nebo přepuštěné máslo
Postup:
- Smíchejte mouku, sůl a cukr.
- Přidejte vejce a dobře prošlehejte.
- Postupně za stálého šlehání přilévejte mléko, vznikne hladké těstíčko, nechte 15 minut stát.
- Vmíchejte hrst otrhaných květů akátu nebo černého bezu.
- Smažte dozlatova z obou stran.
Jednoduché a chutné palačinky pro ty, kteří nemohou ve stravě přijímat mléko. Podávejte s medem, džemem či ovocem.
Co je potřeba:
- 300 ml minerální vody
- 150 g hladké mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- 2 lžičky cukru
- 2 lžíce oleje
- několik kapek vanilkového extraktu (lze vynechat)
Postup:
- Prošlehejte vejce s cukrem, solí a vanilkovým extraktem do hladké hmoty.
- Za stálého šlehání zřeďte minerálkou.
- Přidávejte pomalu hladkou mouku. Stále šlehejte!
- Těsto nechte 10 až 15 minut odpočívat.
- Nepřilnavou pánev potřete olej a nalijte těsto.
- Z každé strany smažte dozlatova.
Slané domácí palačinky jsou sice neobvyklé a méně časté, ale opravdu výborné. Máte-li raději slaná jídla, neváhejte a zkuste je. Podávejte jen tak nebo s nějakým dipem či dresingem.
Co je třeba:
- hrnek hladké mouky
- hrnek mléka
- 2 vejce
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého pepře
- ½ hrnku strouhaného sýra (tip: čedar)
Postup:
- Smíchejte mouku, pepř a sůl.
- Mléko a vejce společně rozšlehejte.
- Suchou směs vyšlehejte s tekutou do hladkého těstíčka.
- Přidejte strouhaný sýr a opět promíchejte.
- Těsto roztírejte na pánvi s tukem do tenké vrstvy.
- Z každé strany 1 až 2 minuty smažte dozlatova.
Bramborové palačinky z těsta s vařenými brambory, nadýchané a jemné.
Líné palačinky z trouby, rychlovka, kterou ocení nejen rodina, ale i kuchařka.
Bezlepkové palačinky z tvarohového těsta pro každého, nejen celiaky.
Palačinky z rýže, recept se kterým budete za hvězdu.