Jak vařit z vepřové kýty | rady, tipy, recepty
Vepřové maso je nejoblíbenější druh masa na světě hned po drůbežím. Češi patří k jeho největším konzumentům, vždyť vepřové k české kuchyni prostě patří a receptů na jeho úpravu má nepočítaně. Maso je mj. bohaté na plnohodnotné bílkoviny, železo, zinek, fosfor a vitamin B12. Některé druhy vepřového masa obsahují více tuku (bok, krkovice), minimum ho má například vepřová panenka nebo vepřová kýta. Jak si správně vybrat, abyste si pochutnali, rady a tipy a také nějaké recepty jsou obsahem dnešního článku.
Vepřová kýta je maso ze zadní části prasete (oblast stehen, kyčlí a pánve) od kolena výše – na obrázku číslo 8. Je to největší část vepřového masa s minimem tuku a šlach. Kýta se tradičně využívá k výrobě šunky. Kýta se porcuje na tyto části: ořech (předkýtí), svrchní a spodní šál, květová špička a palec svíčkové. Každý díl se hodí pro jinou formu zpracování.
Maso z vepřové kýty se dělí na:
- Vepřový ořech – křehké, šťavnaté a libové maso patří do první jakostní třídy, má tmavší barvu s jemnými vlákny. Hodí se k pečení v celku, dušení, vaření i smažení. Při porcování se maso krájí přes vlákno a před úpravou se může jemně naklepat.
-
Spodní šál – sval, který najdete na vnější straně kýty, se většinou prodává s kůží. Maso je šťavnaté a libové,trochu tužší a snadno se při delší úpravě vysuší. Výborné maso na dušená jídla, řízky, pečení v celku nebo rolády.
-
Vrchní šál – aromatické, jemné a křehké maso s minimálním množstvím tuku z vnitřní části kýty je jemné a křehké. Hodí se na grilování, pečení, dušení i smažení.
-
Květová špička – jemné tmavší maso na řízky a minutky. Nakrájená na nudličky se hodí do asijských pokrmů připravovaných ve woku.
-
Palec svíčkové – maso vhodné pro přípravu minutek a medailonků.
Abyste si na vepřovém mase skutečně pochutnali, je nejdůležitější správně si vybrat. Při nákupu vybírejte maso z českého chovu, u baleného masa je povinná informace o původu zvířete uvedená na obalu. U nebaleného masa vám na dotaz musí odpovědět prodejce, většinou je maso označeno již u pultu. Balené maso raději než v supermaketu nakupujte u řezníka nebo dejte přednost nákupu přímo u chovatele na farmě.
Vepřové maso by se mělo od porážky dostat ke spotřebiteli co nejdříve (24 hodin po porážce by mělo zrát, nejchutnější je ideálně 36 hodin po porážce). Kvalitu masa poznáte podle jeho barvy, maso by mělo být jemně růžové a svalovina jemně prorostlá tukem. Starší maso tmavne a mohou se v něm množit škodlivé mikroorganismy. Obecně platí, že maso mladších zvířat je jemnější, ze staršího kusu tužší. Významnou roli hraje také technologický postup přípravy.
Vepřová kýta je univerzální kus masa bez kostí a s minimem tuku, který lze připravovat různými způsoby. Může se smažit, péct, dusit i udit. Hodí se na řízky, minutky, na gril, omáčky, ražniči, rolády, uvaříte z ní rychlý oběd nebo večeři, zkrátka cokoli.
Před přípravou vepřové kýty je důležité ji nejprve vybrat a správně upravit. Zde je pár tipů:
- Maso krájejte na plátky příčně přes svalová vlákna. Krájením přes vlákno narušíte svalovinu a maso bude křehké. Maso s dlouhými a neporušenými vlákny bývá tužší. Abyste ho změkčili, naklepejte ho paličkou nebo propíchejte vidličkou.
- Vepřová kýta je poměrně suchá, aby byla šťavnatější, prošpikujte ji slaninou.
- Budete-li maso z kýty péct nebo dusit v celku, nejprve ji prudce ze všech stran opečte, aby se maso na povrchu zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté. Na podlévání můžete místo vody vzít pivo nebo víno.
- Maso připravované v celku nechte před porcováním asi 10 minut odpočinout, ještě dojde a krájení bude snazší.
- Před přípravou je vhodné maso okořenit a osolit a nechat ji 15 až 20 minut odpočinout.
- Maso z vepřové kýty můžete marinovat v libovolné marinádě, dobře se kombinuje s bylinkami.
Receptem na kořeněnou pečenou vepřovou kýtu v troubě ohromíte strávníky. Měkoučké maso s jemnou omáčkou výrazné chuti se sice připravuje trochu déle, ale recept stojí za to. Vyzkoušejte, rozhodně nebudete zklamáni.
Tip na rychlý a jednoduchý oběd či večeři se hodí vždy. Kousky masa v pikantní hořčičné omáčce si vaše rodina zamiluje. Recept s návodem krok za krokem poradí, jak na to.
Konfitovaná vepřová kýta je díky technologii přípravy a špikování uzeninou šťavnatá, měkká a tak lahodná, že si ji určitě budete připravovat častěji. Recept je variabilní, můžete si zvolit přílohu podle své chuti.
Velmi netradiční a neobvyklý recept, o to více vás překvapí výbornou chutí. Luxusní omáčka provoněná česnekem a bylinkami spolu s jemným křehoučkým masem se řadí mezi nejlepší recepty z vepřové kýty.
Vepřová kýta je skvělou volbou pro mnoho různých jídel. Díky své jemné a křehké struktuře se snadno upravuje a má malé množství tuku, což ji dělá zdravou a chutnou volbou. Při přípravě kýty je důležité si dát pozor na výběr masa a správnou úpravu, aby byla kýta šťavnatá a chutná. S těmito tipy a recepty na vepřovou kýtu si můžete užít skvělou chuť tohoto oblíbeného kusu masa.