Jak připravit nejlepší zapečené brambory? Víme jak!
Chcete vědět, jak připravit dokonalé „francouzské“ brambory?? Poradíme vám, jak uděláte ty nejlepší, a jak tento snadný pokrm povýšit na zlatý hřeb jednoduché večeře nebo oběda. V článku najdete mimo rad a tipů i 4 osvědčené recepty, které jsme vybrali z našeho webu. Pokud se těmito radami budete řídit, výsledkem budou luxusní zapečené brambory a spokojení strávníci. A to si přece přeje každý kuchař, tak se pusťte do čtení!
Zapékání – gratinování není způsob vaření, ale spíše finální úprava celého pokrmu. Zapékáme pod grilem nebo v troubě při horním ohřevu tak, aby připravované jídlo získalo křupavou zlatohnědou horní vrstvu. Klasickým zapékaným pokrmem jsou brambory, často v jídelníčku označované přívlastkem „francouzské“. Podávají se v podobě zapečené směsi brambor a dalších ingrediencí jako samostatný chod. Zapečené brambory ochucené jen kořením, smetanou či sýrem vhodně doplňují maso a ryby.
Pilířem francouzských brambor jsou tence krájené plátky syrových brambor. Ostatní ingredience záleží na receptu, obvykle to bývá smetana, vejce, koření, libovolný druh uzeniny a také třeba hrášek, okurka i jiná zelenina. Zlatohnědá kůrka je nejčastěji sýrová, někdy ze strouhanky a máslových vloček, setkat se můžete i s bešamelem.
Aby byly brambory měkké, krátce je předvařte ve vodě. Brambory totiž potřebují ke změknutí výrazně delší dobu pečení než sýr ke zhnědnutí. Stejně tak tvrdší druhy zeleniny je lepší předvařit.
Zapékací nádobu vymažte tukem a skládejte zvolené ingredience po vrstvách. Spodní i horní vrstva by měla být jen z brambor. Pekáček zalijte rozšlehanými vejci se smetanou a kořením a povrch posypte sýrem. Zapékejte při 180–200 °C dokud brambory nebudou mít zlatavou kůrku.
Aby vaše zapečené brambory byly opravdu nejlepší a pochutnali jste si na nich, doporučujeme:
- Správný výběr brambor – na zapékané brambory se nejlépe hodí varný typ A (salátové), B (přílohové), popř. kombinace A–B. Nejsou rozsýpavé a plátky hezky drží tvar. Mmch. věděli jste, že chuť brambor nezáleží jen na odrůdě, ale i na složení půdy, ve které byly pěstovány?
- Jaké použít koření – záleží čistě na vaší chuti, chybu neuděláte s paprikou, kmínem, česnekem, čerstvými bylinkami, oreganem, sušeným zázvorem, kurkumou… Nebojte se zkoušet nové kombinace chutí.
- Jak zabránit připečení – dobře vymažte zapékací nádobu tukem, výbornou chuť zapečeným bramborům dodá máslo. Osvědčil se také papír na pečení posypaný strouhankou, pokapaný máslem a pak začít vrstvou brambor.
- Dobrý výběr sýru – sýr dodá gratinovanému pokrmu nenapodobitelné aroma. K zapékání se nejlépe hodí tučnější sýry, dobře se rozpouštějí, hezky se zapečou dokřupava a pokrm jde lépe krájet. Chybu neuděláte s mozzarellou, goudou, pecorinem, ementálem či parmazánem.
- Jak zajistit ještě více křupavou kůrku – vmíchejte do nastrouhaného sýra mleté ořechy, drcené kukuřičné lupínky nebo strouhanku.
Krok 1
Recept na zapečené brambory s hermelínem patří dnes, vzhledem k ceně tohoto sýru, spíš k těm luxusním. Pokud ale dobře nakoupíte, určitě je zkuste.
Krok 2
Zapečené špenátové brambory jsou jednou z mnoha variací na oblíbené jídlo v době, kdy už je dostatek čerstvého špenátu. Špenát lze případně nahradit mladými kopřivovými výhonky.
Krok 3
Brambory zapečené s mletým masem a zeleninou aneb plněné zapečené brambory. Jednoduché a syté jídlo, které se nedá nijak pokazit.
Krok 4
Především začátečníkům je určen náš recept na jednoduché a velmi levné zapečené brambory aneb za málo peněz hodně (dobré) muziky.
Zapečené brambory mohou být i bez sýru, jako poslední vrstva výborně poslouží bešamelová nebo holandská omáčka, případně menší množství husté smetany. Při finální úpravě v troubě necháme pokrm lehce zhnědnout na povrchu.
Zapékat místo brambor se dají i batáty (sladké brambory) nebo topinambury (židovské brambory). Topinambury obsahují hodně vody a vaří se kratší dobu než brambory, před zapékáním se tedy nemusejí předvařit.